Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO: EDU ROMA Holek: Cilj nam je bio na inovativan i zanimljiv način pomoći romskoj populaciji s obje strane granice u rješavanju problema suživota s većinskim stanovništvom

Kurikulum za snimanje filma, dva filmska uratka i obnovljeno dvorište koprivničkog Domoljuba koje je poslužilo kao filmska kulisa, samo su dio projekta EDU Roma.

Kako nam je rekla Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica koje je ujedno i nositelj projekta, riječ je o projektu punog naziva “Education Development for Understanding Roma” koji je počeo 1. siječnja 2021. godine i završava 30. lipnja ove, njegov ukupni proračun je 248.340,38 eura od kojih je udio Europske unije 211.089,31 eura.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Tijekom projekta odradili smo aktivnosti izrade kurikuluma za snimanje filma koji se sastoji od četiri modula, to se radilo u prvih 10 mjeseci projekta, a nakon toga se počelo s nastavom: nakon 90 sati nastave teorije, učenici Obrtničke škole Koprivnica u 30 sati praktične nastave snimili su film kojim nam žele približiti romsku kulturu. Osim dva izrađena filma, jednog koji su izradili učenici u Mađarskoj, te jednog hrvatskog, kreirana je internetska stranica projekta, odrađeni su sastanci, a imali smo sreću da unutar projekta rekonstruiramo unutarnje dvorište Domoljuba koje je poslužilo kao studio za snimanje filma – objasnila je Holek na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Tom prilikom prezentirani su rezultati projekta, a navečer su u sklopu aktivnosti “Roma movie day”, odnosno Dana romskog filma, prikazana dva filma – prvi je bio “Zvonar crkve Notre-Dame” s obzirom na to da se u njemu pojavljuje Romkinja Esmeralda, a uz to je odabrano nešto što i djeca mogu pogledati, dok je drugi prikazani film bio “Skupljači perja”.

– Film koji smo mi radili traje 15-ak minuta i bit će objavljen na internetskoj stranici projekta. Za podlogu filma uzeta je romska legenda na temelju koje je stvorena priča. Hrvatski film je nijem, ima glazbenu podlogu i mogu ga razumjeti sve nacije. U snimanju nisu sudjelovala samo djeca romske, već i dio djece neromske nacionalnosti. Prekrasno u ovom projektu je to da su se djeca iz Mađarske i Hrvatske na aktivnostima studijskog putovanja u Mađarskoj i radionicama za razmjenu primjera dobre prakse u obje zemlje povezala i sprijateljila. To je u ovom projektu ispalo divno. Film je rađen s ciljem da nam pojasni kulturu romskog života, jer događa se da mi ne razumijemo njihov način života i kulturu, zbog čega često dolazi do nesporazuma. Filmovima koje su snimila djeca romske i neromske nacionalnosti u Mađarskoj i Hrvatskoj želi se ostalima približiti romska kultura i na taj nas način senzibilizirati – objasnila je Holek.

Osim Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica koje je nositelj, partner s hrvatske strane je Obrtnička škola Koprivnica, a s mađarske strane udruga Láthatár Közhasznú Egyesület i škola Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić zahvalio je ravnateljici Holek što je upravo njihova škola prepoznata kao partner u projektu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Obrazujemo dosta učenika romske nacionalne manjine i to je za nas bila jedna pohvala, ali samim time i izazov da s našom djecom pripadnicima romske zajednice snimimo jedan ovakav film i sudjelujemo u izradi kurikuluma te da pokušamo nama samima, ali i cijeloj zajednici, približiti kako živi i radi romska zajednica – istaknuo je Martić.

Napomenuo je da su sretni što su imali priliku raditi s Pučkim otvorenim učilištem i s prijateljima i suradnicima iz Mađarske te da su dojmovi pozitivni.

– Filmska oprema koju smo osigurali iz ovog projekta nešto je što će nam u daljnjem radu omogućiti boljitak i kvalitetniji rad s učenicima, a film će se prikazivati u radu stručnih službi kao edukativan sadržaj ovoj, ali i svim budućim generacijama – zaključio je Martić.

Što se tiče samog projekta čija je misija na inovativan i zanimljiv način pomoći romskoj populaciji s obje strane granice u rješavanju problema suživota s većinskim stanovništvom te olakšanju ulaska u obrazovni sustav za romsku djecu, izrađen je kurikulum koji se sastoji od četiri modula (1. Pisanje scenarija/sinopsisa, 2. Montaža i snimanje, 3. Produkcija i post produkcija, 4. Praktični rad) te će biti objavljen na mađarskom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Nadalje, u sklopu projekta nastavnici su sudjelovali na aktivnosti Train the trainers, na kojoj su primili upute o prilagodbi kurikuluma svojim polaznicima, odabrani su polaznici edukacije – po 10 pripadnika romske nacionalne manjine s obje strane granice i po četvero djece neromske zajednice s obje strane granice.

Kada je riječ o zajedničkim obrazovnim aktivnostima, održano je studijsko putovanje u Mađarskoj na kojem su sudjelovali mađarski i hrvatski polaznici edukacije, održana je radionica za djecu – razmjena primjera dobre prakse u Mađarskoj/Pečuh, održana je radionica za djecu – razmjena primjera dobre prakse u Hrvatskoj/Koprivnica, a ostaje još posljednja aktivnost, studijsko putovanje u Hrvatskoj.

Napravljena su i dva filma romske tematike koja su izrađena tijekom 30 sati praktičnog rada u okviru edukacije, za što je osigurana stručna pomoć u vidu savjetovanja/mentoriranja – s obje strane granice, u Koprivnici se snimanje odvijalo u zgradi Domoljuba i novoobnovljenom dvorištu, a u Pečuhu na više lokacija.

 

zatvori