Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Dejan Lukunić uzgaja slatko-kisele duguljaste plave bobice, no situacija je nakon nevremena daleko od idealne

Slatko-kisele duguljaste plave bobice prije šest su godina oduševile Dejana Lukunića iz Koprivnice kad je na komadu svoje zemlje počeo s uzgojem sibirske borovnice.

Obitelj Lukunić posjetili smo prije užasnog nevremena praćenog olujnim vjetrom koje je Koprivnicu i okolicu pogodilo s petka na subotu. Bili su u jeku berbe na svojoj zemlji u Peterancu.

>> FOTO: JUTRO POSLIJE Prizori iz središta grada svjedoče o olujnom vjetru koji je sinoć harao ulicama

Tada nam je ovaj ekonomist po struci ispričao kako je sve počelo.

– Naslijedio sam taj komad zemlje od pola hektra i počeo sam razmišljati o sadnji višegodišnjih nasada. Tada je aronija bila dosta popularna pa nisam želio ići u tom smjeru, već sam u emisiji Plodovi zemlje pogledao prilog i zainteresirao se za kulturu koja je održiva u ekološkoj proizvodnji, a to je sibirska borovnica – objasnio je.

Nastavlja kako najviše posla ima s košnjom i obrađivanjem koje je prilično dugotrajno i dosadno.

– S berbom se počinje krajem svibnja i s njom ste gotovi u roku dva tjedna, ali se jako mora paziti kako se beru jer su nježne i krhke. Zdrave su jer imaju puno antioksidansa, a što se tiče konzumacije, one su slatko-kiselog okusa, idealne su za smoothije, a mogu se jesti i smrznute – ispričao je.

Iako se radi o relativno zahtjevnom poslu, za njega bi se ponovo odlučio.

– Ako nešto hoćeš, moraš naći vremena za to. S obzirom na to da uz borovnice radim i u struci, vremena je malo, ali ako nešto želiš, moraš pronaći način. Iako bih opet išao u taj posao, promijenio bih nekoliko stvari. Na greškama se uči i tek sada vidim gdje sam pogriješio i što mi otežava posao – rekao je.

Posao većinom vodi sam, ali po potrebi zna uskočiti i obitelj.

– Do sada nisam imao neki veći urod, tako da potrebu za radnicima trenutno nemam, ali mislim da će se to sljedeće godine promijeniti. Obitelj je ta koja mi pomaže pri branju jer vam za kilu sibirskih borovnica treba otprilike sat vremena – ispričao nam je.

Usprkos problemima s vremenskim neprilikama, poprilično je zadovoljan dosadašnjom prodajom. Jedini problem bio mu je taj što one ne mogu dugo stajati na zraku, tako da ih se mora brzo prodati.

Kazao nam je i da dobiva redovne poticaje.

– Dobivam redovne poticaje od države kao i poticaje za ekološku proizvodnju. Prilikom podizanja OPG-a dobio sam potporu od Koprivničko-križevačke županije, ali mislim da se s borovnicama neću proširiti jer su zahtjevne za berbu i održavanje – kazao je.

Prošla mu je godina po pitanju uroda bila dosta loša jer je jedva imao nešto za sebe. Nakon stravičnog nevremena koje je pogodilo naše područje u noći s petka na subotu javio nam se da je situacija daleko od idealne.

– Prošle godine sam se borio s pticama i mrazom koji mi je u travnju uništio oko 80 posto sadnica, a ova godina je bila idealna sve donedavno. Pljuskovi su mi uništili više od pola plodova tako da smo probali spasiti što se spasiti dalo i napravili smo pekmez. Lošem urodu doprinijela je i tuča koja mi je prije nekoliko dana uništila apsolutno sve – zaključio je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori