Ponedjeljak, 14. listopada 2024.

FOTO Darivatelji krvi proslavili svoj dan; Sočev: Naša županija prva je u Hrvatskoj po prosjeku davanja na sto stanovnika

Dobrovoljni darivatelji krvi s područja Koprivničko-križevačke županije okupili su se u Molvama kako bi proslavili svoj dan.

Tom prilikom održani su sportski susreti u organizaciji Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije te uz domaćinstvo Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac i Općinskog društva Crvenog križa Molve.

Podsjetimo, Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja, obilježava se širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka.

– Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivanja krvi ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada to utječe na normalan rad zdravstvenih usluga – poručuju organizatori.

Na otvaranju susreta okupljene su pozdravili zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i županijskog društva Crvenog križa Adela Sočev, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Dubravka Jaković, predsjednik Općinskog društva Crvenog križa Molve Ivan Jaković i župnik u crkvi Blaženog Uznesenja Djevice Marije u Molvama pater Zdravko Tuba.

U obraćanju okupljenima ravnateljica Sočev istaknula je kako je u 2021. godini u našoj županiji prikupljena 7.601 doza krvi, što je 394 doze više nego godinu ranije. S prosjekom od 7,48 davanja na sto stanovnika naša županija je prva u Hrvatskoj i to već 10. godinu za redom. Koprivničko područje prednjači u tome jer je svaki deseti stanovnik darivatelj, dok je na đurđevačkom području to svaki peti, a na križevačkom svaki četvrti stanovnik darivatelj krvi. Po prvi puta krv je dalo 219 darivatelja krvi u 2021. godini.

– Ponosni smo što je upravo naša županija već godinama na prvom mjestu u Hrvatskoj kada je u pitanju broj darovanih doza krvi po broju stanovnika te vjerujemo kako ćemo to hvalevrijedno mjesto zadržati i dalje – rekao je Ljubić.

Jaković je u svom govoru spomenula ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi – “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život” s kojim se želi skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Spomenimo da je druženje darivatelja nastavljeno sportskim susretima, posjetom Galeriji Molvaraskog likovnog kruga gdje su razgledali izložbu u povodu 100. godišnjice rođenja biskupa Đure Kokše te posjeta molvarskoj crkvi Blaženog Uznesenja Djevice Marije takozvanoj podravskoj katedrali, a poslije večere su svi sudionici nastavili veselo druženje uz pjesmu i ples.

– Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi dostatne sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi – zaključuju organizatori.

Slušaj uživo
zatvori