Subota, 27. travnja 2024.

DAN BORBE PROTIV ZLOUPORABE DROGA Podravci i Podravke najčešće ‘padaju’ s marihuanom, amfetaminom, kokainom i hašišom

Međunarodni je dan borbe protiv zlouporabe droga.

Svake se godine obilježava 26. lipnja, a cilj mu je osvijestiti javnost o problemu zlouporabe droga svih vrsta. Dijana Žagar, glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke, rekla nam je kako su tijekom proteklih 12 mjeseci na području uprave zabilježena ukupno 133 kaznena djela zlouporabe droga, detektiranih i otkrivenih u većoj mjeri provedenim kriminalističkim istraživanjima od strane policijskih službenika te u manjoj mjeri kroz nadzor cestovnog prometa.

– Prijavljena su ukupno 32 počinitelja navedenih kaznenih djela, od kojih 90,6 posto čine punoljetni počinitelji. U najvećem broju dolazi do zloupotrebe droge marihuane, amfetamina, kokaina, hašiša te ostalih opijata. Usporedivši promatrani period unazad godinu dana možemo zaključiti da je došlo do pada kaznenih djela zlouporaba droga za 16,4 posto – naglasila je Žagar.

Tijekom protekle godine provedeno je i više kriminalističkih istraživanja koja su rezultirala podnošenjem kaznenih prijava, dodala je, dok službenici aktivno provode edukacije u cilju suzbijanja zlouporabe.

– Učestalo se provode predavanja u školama u smislu edukacije učenika, roditelja i prosvjetnih djelatnika o štetnosti zlouporabe opojnih droga, provodi se i pojačana kontrola cestovnog prometa s ciljem pronalaska opojnih droga. Same pojačane akcije provode se i tijekom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti te su se u više navrata građanima dijelili letci u kojima su navedene sve opće informacije vezane uz zlouporabu droga. Isto tako, na ovu temu na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, kao i unutar policijske uprave, na godišnjoj razini provode se dopunska stručna usavršavanja za policijske službenike – objasnila je.

zatvori