Nedjelja, 28. travnja 2024.

TREĆI KOPRIVNIČKI POLUMARATON Gradske će ulice preplaviti 300-tinjak trkača, Rušak: Cilj nam je organizirati pojedinačno i ekipno državno natjecanje

Koprivničke će ulice uskoro preplaviti brojni mali i veliki trkači iz cijele Hrvatske.

Naime, 21. svibnja s početkom u 16:30 održat će se Treći koprivnički polumaraton, a trčat će se dvije utrke – jedna na pet, a druga na 21 kilometar, rečeno je to na današnjoj najavnoj konferenciji za medije. Novina je da start i cilj zbog rekonstrukcije središta Koprivnice neće biti na Zrinskom trgu, već u Ulici Antuna Nemčića, naglasila je predsjednica Atletskog kluba Koprivnica Sonja Rušak.

– Ulica Antuna Nemčića i Florijanski trg će cjelodnevno biti zatvoreni, no o svemu ćemo naknadno obavijestiti građane. Sve drugo ostaje isto, polumaraton nakon pet kilometara neće moći kroz trg pa će trkači proći kroz park pored paviljona prema tržnici i vraćaju se na staru stazu – objasnila je.

Spomenula je i kako su prijave za utrke otvorene do 20. svibnja te se svi zainteresirani mogu prijaviti na stranici stotinka.hr, no samo oni trkači koji su prijavu ispunili do 29. travnja imaju osiguran potpuni startni paket.

– Startni paket sadrži sportsku vrećicu, broj, čip, majicu, proizvode sponzora i bon za prehranu koji će dobiti svi prijavljeni natjecatelji bez obzira na datum prijave. Startni paketi će se podizati u prijavnom centru u holu Sportske dvorane Branimir Jedvaj, a podizat će se u petak, 20. svibnja od 13 do 18 sati, a na dan utrke od 11 sati do 15:30. Zamolila bih sve trkače iz Koprivnice i okolice da startne pakete nastoje podići u petak kako u subotu ne bi došlo do većih gužvi – istaknula je Rušak.

Za najbrže trkače osigurane su i nagrade.

– Za pobjednike polumaratona u ukupnom poretku osigurani su pehari, a za prva tri natjecatelja po kategorijama medalje. Za najbrže u utrci od pet kilometara osigurane su medalje, a za najbrže Koprivničanke i Koprivničance osigurali smo i poklon pakete – spomenula i dodala kako kod utrke polumaratona postoje određena ograničenja. Naime, trkači rođeni 2005. godine i mlađi neće moći nastupiti na polumaratonu, dok će svi maloljetni trkači moći nastupiti na utrci od pet kilometara, ali uz suglasnost roditelja.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je pak riječ o broju prijavljenih, Rušak je otkrila kako trenutno broje više od 340 prijava, no na startu se očekuje 300-tinjak natjecatelja.

– Tom smo brojkom zadovoljni, bit će više od 150 trkača na polumaratonu i 100-tinjak na utrci od pet kilometara. Ovo su još počeci polumaratona gdje isprobavamo trasu. Želja i namjera nam je u Koprivnicu dovesti najbolje hrvatske trkače i kandidirati se pa organizirati državno natjecanje u polumaratonu, pojedinačno i ekipno, to je naš cilj – otkrila je Rušak i nastavila kako će nakon rekonstrukcije središnjih trgova odrediti trasu i pozvati certifikatore.

Valja naglasiti i da trkači moraju biti psihički i fizički spremni, posebice kada je riječ o polumaratonu.

– Ima osoba koja trče, no ne polumaraton pa misle da ga mogu odraditi, ali za njega se treba pripremiti i imati dosta utrka u nogama. Tu su i vremenski uvjeti, treba izdržati sve poteškoće koje se nalaze na trasi, a to se sve postiže treninzima. Neka oni radije otrče pet kilometara, bit će zadovoljniji nego da otrče 21 kilometar. Mogu se prijaviti i rekreativci, ima onih koji žele podržati naš klub pa su se prijavili, i to je prvi trening da se počne s trčanjem – objasnila je Rušak.

Snimio Tomislav Matijašić.

Konferenciji je prisustvovao i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je izrazio zadovoljstvo zbog treće inačice polumaratona.

– Naš atletski klub je svjetski raritet s obzirom na to da do prije pet godina nije imao niti poštenu atletsku stazu, a odgojio je generacije mladih atletičarki i atletičara i napravio jako puno lijepih rezultata. Koprivnički polumaraton je nova koprivnička tradicija koja se pokazala kao pun pogodak, interes je iz cijele Hrvatske jako velik, žao mi je što smo imali breakup zbog korone, no drago mi je što su članovi kluba nakon toga pokazali da žele nastaviti – zaključio je Jakšić.

Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori