Subota, 4. svibnja 2024.

Jakšić: Pješačko-biciklistička staza između Draganovca i Štaglinca je projektirana, Grad ne može sam u investiciju

Na opasnost dionice državne ceste između Draganovca i Štaglinca upozorila je koprivnička gradska vijećnica Mihaela Lončarek.

– Zadnjih mjeseci smo svjedoci prometnih nesreća na relaciji Draganovec – Štaglinec pa građane zanima kad će početi radovi na pješačko-biciklističkoj stazi – pitala je Lončarek.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je da je Gradska uprava projektirala tu stazu, baš kao i prijelaz preko same pruge.

– Imamo dogovore i razgovore s HŽ-om i Hrvatskim cestama kako premostiti i riješiti taj problem. Dakle, s aspekta Gradske uprave mi smo apsolutno spremni za taj projekt, no s obzirom na to da se radi o državnoj, odnosno magistralnoj cesti, kao što se radi i o pruzi, ne možemo u tu investiciju ići sami. Imamo određene dogovore na koji način ćemo u samu investiciju ići, ali čekamo raspis Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ITU mehanizma i još nekih drugih natječaja koji su nam najavljeni putem drugih ministarstava, tako da ćemo nakon toga biti puno pametniji i moći ćemo reći neki krajnji rok kad će sam projekt biti realiziran i završen – objasnio je Jakšić.

Hrvatske ceste pitali smo kakvi su njihovi planovi po pitanju izgradnje spomenute pješačko-biciklističke staze, odnosno hoće li i kada ona biti izgrađena. Kratko su nam poručili da “jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti na cestama, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet pješaka i biciklista na svom području pa je shodno tome izgradnja pješačko-biciklističkih staza i pothodnika u nadležnosti Grada Koprivnice”.

– Hrvatske ceste izdale su, u okviru svoje nadležnosti kao javnopravno tijelo, posebne uvjete građenja odnosno potvrde glavnog projekta za planirane zahvate u zaštitnom pojasu i cestovnom zemljištu državnih cesta. Zahvate koje navodite u svom pitanju, Hrvatske ceste nemaju u svojim planovima za naredno razdoblje – zaključili su.

zatvori