Nedjelja, 28. travnja 2024.

Gotovo 2.600 osoba trenutno čeka svoj red za smještaj u Dom za starije, u planu je proširenje dijela zgrade

Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica u narednom razdoblju planira proširiti tavanski dio zgrade i tako osigurati nove smještajne kapacitete.

Rekla je to ravnateljica doma Željka Koluder-Vlahinja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine i objasnila da u projekt uređenja kreću zbog velikih listi čekanja.

– Potrebe osoba za smještaj u stacionar rastu iz dana u dan tako da je u narednom razdoblju nužno staviti naglasak na daljnje povećanje kapaciteta. Naravno, pritom moramo imati u vidu da to zahtjeva dodatna ulaganja u prostor, opremu i zapošljavanja zdravstvenog osoblja – naglasila je Koluder-Vlahinja.

Naime, čak 2.598 osoba trenutno čeka svoj red za smještaj u dom, od toga za stanarski dio 2.082, a za odjel zdravstvene njege 516. Što se konkretno tiče prošle godine, stiglo je 213 prijava, u dom su primljena 72 korisnika, a sa zadnjim danom godine na smještaju je bilo 258 korisnika.

Željka Koluder-Vlahinja. Snimio Tomislav Matijašić.

– Svjesni navedenih potreba, u prošloj smo godini u suradnji sa Županijom pripremali projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju i prenamjenu neuređenog tavanskog dijela zgrade doma izgrađene u drugoj fazi. Stavljanjem u funkciju tog dijela zgrade, predviđeno je povećanje smještajnih bolničkih kapaciteta za dodatna 24 mjesta. Projekt planiramo prijaviti na natječaj za sufinanciranje iz europskih fondova – istaknula je Koluder-Vlahinja.

Što se pak financijske situacije tiče, dom je prošle godine ostvario prihode u iznosu od 15,8 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 15,5 milijuna kuna. Po godišnjem obračunu rezultat je tako pozitivan te je ostvaren višak od 337 tisuća kuna.

zatvori