Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: ZA KULTURU I UDRUGE 1,3 MILIJUNA KUNA Lulić: Sve velike inicijative odrađuju male udruge koje vodi svega šačica ljudi

Koprivničkim udrugama građana, organizacijama civilnog društva u kulturi i samostalnim umjetnicima za sufinanciranje programa i projekata u ovoj godini danas su podijeljeni ugovori vrijedni 1,3 milijuna kuna.

Podjela je održana u Gradskoj upravi, a kako je to ispred okupljenih udruga građana kojima su dodijeljena sredstva kazala predsjednica Kluba za starije osobe Mariška Valentina Čadavec, rad udruga uvelike znači lokalnoj zajednici, ali i članovima i korisnicima.

– Pandemija nas je malo ograničila u aktivnostima, no pokazali smo da nas ništa ne može pokolebati, da smo tu za naše članove i korisnike i da se uvijek snađemo. Nadam se da ćemo svi uspješno i ove godine provoditi projekte – istaknula je.

Snimio Tomislav Matijašić.

U istom je tonu nastavio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić naglasivši kako projekti udruga građana daju dodatnu kvalitetu i ljepotu životu u Koprivnici.

– Sve to u proračunu ne bi ništa značilo da nemamo vas sve, vaše ideje programe, ideje i projekte. Zbog toga vam od sveg srca zahvaljujem jer od sugrađana dobivamo pozitivne komentare, veselje i zadovoljstvo. To je na kraju priče najvažnije – zaključio je Jakšić.

Nakon što su ugovore primili predstavnici udruga građana za svoje projekte, odnosno programe, gradonačelnik Jakšić uručio je ugovore predstavnicima organizacija civilnog društva u kulturi i samostalnih umjetnika. Njima je, od ukupnih 1,3 milijuna kuna, dodijeljeno gotovo 900.000 kuna.

– Jako nam je drago da se možemo okupiti, što znači da onda i vi možete provoditi sve svoje programe. Do sada iz godine u godinu uspijevali dizati sredstva iz proračuna za vaš rad i vaše projekte no ono što je puno važnije je to da ste svi vi ovdje, da postojite sa svojim idejama, prijedlozima i manifestacijama, i da je zahvaljujući vama Koprivnica grad kulture – objasnio je Jakšić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Predsjednica koprivničkog Kulturnog vijeća Karla Lulić tom je prilikom istaknula da su djelatnici u kulturi jako marljivi i uporni ljudi.

– Koprivnica je postala filmska kulisa, filmski grad, imamo festival jazza, AK galeriju koja posramljuje okolne gradove, po pitanju nezavisne kulture tu je i Rocklive, tu je i cijela književna scena koja je vrlo aktivna, baš kao i glazbena i likovna, a sve te velike inicijative odrađuju male udruge koje vodi svega šačica ljudi. Rad u kulturi nije neki glamur koji vidimo na otvorenju neke izložbe, na promociji knjige ili filma, to je nešto što uključuje jako puno nepredvidivih okolnosti i rizika, nešto što osim redovnih aktivnosti uključuje administrativni rad, logistiku, promociju, izvještavanje, a sve to male udruge rade same – kazala je Lulić.

Istaknula je da se unatoč tome pomiču granice.

– Ipak se vidi naš rad što je zaista vrlo bitno, jer ponekad se pitamo je li to vrijedno truda, jesmo li na dobrom putu, ali onda vidimo ozarena lica naše publike i sve te sumnje nestanu, kao i stabilnu potporu Grada koja je užasno bitna u takvim trenucima – zaključila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo i da su podjeli prisustvovale zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić i viša savjetnica za kulturu, civilno društvo i EU projekte Maja Ferlindeš. Dodajmo i da ukupna ovogodišnja financijska omotnica za sve programe i projekte iznosi 1,9 milijuna kuna.

zatvori