Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO: POVIJESNI PROCES FOTOGRAFIRANJA Studijski portreti Roberta Gojevića u Galeriji Koprivnica

U Galeriji Koprivnica od 18. svibnja do 19. lipnja moći će se razgledati izložba studijskih portreta Roberta Gojevića snimljenih povijesnim procesom mokrog kolodija na staklenoj ploči.

U autorskoj koncepciji povjesničarske umjetnosti i više kustosice Draženke Jalšić Ernečić izložba će pokazati 100 studijskih portreta poznatih i slavnih iz svijeta umjetnosti, kulture i medija koje je u posljednjih 10-ak godina u tehnici mokrog kolodija na staklenoj ploči snimio zagrebački umjetnički fotograf Robert Gojević.

– Po uzoru na Nadara i Pommera, Gojević nastoji zabilježiti auru zaslužnosti i slave, dok suvremenim pristupom nastoji naglasiti slojeviti i kompleksni odnos pojedinca prema slavi. Gojević istražuje ikoničku razinu portret fotografije, a tehnika fotografiranja portretima daje posebnu važnost u kontekstu suvremene hrvatske fotografije u 21. stoljeću. Kuriozitet izložbe je izlaganje i originalnih ambrotipija na staklu što će uz edukativni video materijal pobliže objasniti način rada i povijesni proces kojim se Robert Gojević služi – objašnjava Jalšić Ernečić.

Dodaje da su portret fotografije snimljene u proteklih 10-ak godina svojevrsni enciklopedijski presjek prostora i vremena s jasnim naglaskom na osobne afinitete i autorski odabir subjekta.

– Robert Gojević studijske portrete iz svijeta umjetnosti, kulture i medija stavlja u novi kontekst izvan vremena koristeći povijesni proces s početka povijesti fotografije. Snimajući ambrotipiju i koristeći društvene mreže kao medij komunikacije, Gojević preispituje dubinu i snagu emocija vremena u kojem živi, vremena koje je predvidio Marshall McLuhan i parafrazirao Robert Greenberg o užurbanosti suvremenog života u kojem živimo svojih mogućih 15 Megabita (slave) u sekundi. Ambrotipija kao unikat, original fotografiran u jednom primjerku, prihvaćanje je izazova povijesnog procesa mokre staklene ploče kolodija. U tom kontekstu studijski portret kojeg snima Robert Gojević referira se na paradoks suvremene fotografske slike – zaključuje kustosica izložbe.


ROBERT GOJEVIĆ (1968.) hrvatski fotograf sa snažnom osnovom u komercijalnom dizajnu i iskustvom u oglašavanju i društvenim mrežama. Ilustrator je, slikar, grafički dizajner i sakupljač fotografija iz devetnaestog stoljeća. Rođen i sa sjedištem u Zagrebu, radi kao slobodni fotograf u svom predgrađu, s tamnom komorom i kamerom velikog formata iz devetnaest stoljeća. Koristi se raznim fotografskim tehnikama; Pinhole, film, instant i digitalna fotografija. Njegove su fotografije rezultat njegovog pokušaja da razumije i istraži najstariju fazu fotografskog medija, povijesne procese i tehnologije u vizualnom razgovoru sa starim majstorima devetnaestostoljetnih fotografskih studija u Zagrebu.

Kao fotograf čiji je rad ukorijenjen u najranijoj tradiciji medija, zaljubljen je u povijesne fotografske procese kolodija mokrih ploča, ambrotipije i ferotipije. U postupku tiska radi s pozitivnim slanim otiscima, albumin, cijanotipiju i Van Dyke. Na studijskim portretima kao subjektu anakronizma istražuje aktivizam i duh vizualnih komunikacija dvadeset i prvog stoljeća. Njegov je rad prepoznat na društvenim mrežama i časopisima zbog njegovog stava i jakih stajališta. Kao osnivač, glavni urednik, umjetnički direktor i dizajner svjetski poznatih međunarodnih internetskih magazina za fotografije Bulb, 2007. – 2009. i Blur, 2009. – 2018., ima međunarodno iskustvo u odabiru različitih međunarodnih fotografskih natječaja.

Robertovo djelo nagrađivano je i izlagano na samostalnim i skupnim izložbama diljem Hrvatske te je objavljeno na nacionalnoj i međunarodnoj razini, tiskane i internetske publikacije. Višestruko je nagrađivan nakon svog prvog nacionalnog priznanja i uspjeha s portretima mokrih ploča kolodija javnih osoba i ljudi iz medija, glazbe, kazališta, filma i televizije, umjetnosti i kulture. Njegove slike umjetnika, pisaca i autora objavljuju se kao službeni javni portreti u knjigama, publikacijama, časopisima i medijima. Aktivan je član Sekcije za likovnu fotografiju u ULUPUH-u, Hrvatskom udruženje umjetnika primijenjene umjetnosti i HZSU, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

zatvori