Subota, 25. svibnja 2024.

FOTO Jakšić: Nagrada je rezultat višegodišnjeg rada koji teži većoj uključenosti osoba s invaliditetom i nacionalnih manjina

Koprivnica je zlatna dobitnica nagrade za Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti u kategoriji jedinica lokalne samouprave s manje od 50.000 stanovnika.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i dodao da je nagrada rezultat rada koji teži većoj uključenosti osoba s invaliditetom i nacionalnih manjina u svakodnevni život.

– Posebno smo ponosni što smo nagradu dobili upravo ove godine. Europska unija visoko senzibilizira tematiku vezanu za uključenost takvih skupina, posebice sada kada je malo potrebno da čovjek čovjeku postane vuk – ispričao je Jakšić misleći pritom na zbivanja koja se događaju u Ukrajini.

Dodao je da je Koprivnica ovu nagradu osvojila temeljem aktivnosti i projekata koji se provode od 2000.-ih godina pa sve do danas.

To su primjerice sufinanciranje plaća logopeda u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce, rana intervencija za djecu do sedme godine života, osiguravanje uskrsnica i božićnica za osobe koje imaju osobnu invalidninu, financiranje troškova liječenja preventivnih zdravstvenih pregleda za djecu s teškoćama u razvoju, financiranje škole plivanja i slično.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, koja je ujedno i primila nagradu u Bruxellesu prošli četvrtak, naglasila je kako je bilo prijavljeno više od 120 gradova, a u finalu su konkurirali zajedno s gradovima iz Španjolske i Njemačke.

>> FOTO: VAŽNO PRIZNANJE Koprivnica postala europska prijestolnica uključenosti i raznolikosti

– Žiri je bio velik i neovisan, ocjenjivači su dolazili iz različitih dijelova Europske unije, a na kraju su nam objasnili na koji su se način ocjenjivale prijave. Najvažniji je bio taj protek vremena u kojem je Koprivnica radila na uključivanju i obrazovanju nacionalnih manjina, a u obzir se uzimala i strateška opredijeljenost da se grad učini ravnopravnim, raznolikim i poštenim prema svima – zaključila je Ostriž.

Dodajmo da je nagradu dodijelila Glavna uprava Europske komisije za pravosuđe i zaštitu potrošača.

zatvori