Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Druženje s knjižničarima, šetnja kroz spremište, razgledavanje najstarijeg blaga, čarolije i poklončići privukli brojne posjetitelje

Brojni su građani iskoristili subotnje prijepodne za ugodno druženje s knjižničarima u Knjižnici i čitaonici Fran Galović i sudjelovanje u zanimljivim programima i radionicama povodom Dana knjižnice.

Knjižničarka Maja Krulić Gačan istaknula je da su u Dječjem odjelu posjetitelji uživali u digitalnoj interaktivnoj slikovnici nastaloj u projektu “Mitska bića – digitalna priča”, kao i priči “Magdalenina knjižnica na kotačima”.

– U Odjelu za odrasle su pak uz druženje s knjižničarima imali priliku šetati kroz spremište koje je inače nedostupno posjetiteljima, poslušati novi podcast “Premalo čitam”, dobiti nove brošure o medijskoj pismenosti koje je knjižnica nedavno objavila, ali i sudjelovati u nagradnoj igri. Po poklon se trebalo uputiti do Stručno-znanstvenog odjela što je bila dobra prilika za razgledavanje knjižničnog blaga, najstarijih primjeraka knjiga koje se inače čuvaju u sefu. Najstarija ima 416 godina – objasnila je Krulić Gačan.

Dodala je da je najveselije bilo na prvom katu knjižnice gdje su posjetitelji u programu “Harry Potter to go – čarolije za velike i male” mogli provjeriti svoje znanje iz knjiga i filmova o slavnom čarobnjaku te osvojiti prigodne nagrade, a mnogi su iskoristili priliku i izradili svoj vlastiti čarobni štapić te se fotografirali uz rekvizite iz Harry Potter serijala.

Istaknula je da su u Makerspaceu saznali kako rade 3D printeri, preuzeli printane poklončiće, igrali PlayStation igre i isprobali VR naočale te proučili novu zbirku zanatskih knjiga na engleskom jeziku, a posebnu su pažnju privukli roboti.

– Služba nabave i obrade posjetiteljima je obično skriven prostor, no ovog su puta dobili priliku zaviriti unutra i otkriti tko tamo radi i što se događa s knjigama i drugom građom prije nego što bude spremna za posudbu na odjelima. I knjižničari i posjetitelji uživali su u opuštenom ozračju i upoznali se na nešto drugačiji način. Posebno su dragocjeni i poticajni prijedlozi i kritike koje su posjetitelji uputili knjižnici, jer to je bio zadatak u nagradnoj igri, i neki će sigurno poslužiti kao temelj budućim programima i uslugama – zaključila je Krulić Gačan.

zatvori