Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO: DOBRODOŠLI U JAPAN Radići proučavali kulturu i običaje daleke zemlje

Učenici petih razreda Osnovne škole Braća Radić s nastavnicom Ines Vađunec proučavali su japansku kulturu.

Kako je poručila nastavnica hrvatskog jezika Ines Vađunec, učenici su vrijeme provodili u knjižnici i učionici koje su bile uređene u japanskom stilu, odnosno u njoj su bili mnogi motivi koji se vežu uz Japan.

– Svirala je tradicionalna japanska glazba, oblačio se kimono, zidovi su bili ukrašeni fotografijama japanskih specifičnosti, a veći dio tjedna pozdravljali smo se s Ohayo što znači Dobro jutro i Konnichiwa što znači Dobar dan – objasnila je.

Učenici su tjedan “Yokoso Japan-Dobrodošli u Japan” počeli slušanjem predavanja Jasmine Šandor, psihologinje iz Gimnazije Fran Galović, koja je u Japanu provela godinu i pol.

– Zainteresiranim učenicima prenijela je svoj doživljaj japanske kulture i običaja, pokazala im brojne fotografije s putovanja, uputila ih u niz zanimljivih i neobičnih situacija i običaja, upoznala ih s japanskim školstvom i osobnošću tamošnjeg stanovništva te im priredila malu izložbu japanskih predmeta – poručila je Vađunec.

Dio sati u nastavku japanskog tjedna bio je posvećen učeničkim izlaganjima. Svaki je učenik dobio pojam koji je morao istražiti te ga predstaviti kratkim usmenim izlaganjem i plakatom.

– Učenici su se nakon toga posvetili proučavanju haiku poezije, naučili nekoliko karakterističnih japanskih izraza, riješili kviz te se posvetili samostalnom pisanju haiku poezije – ispričala je Vađunec.

Krajem tjedna za učenike je organizirana još jedna zanimljiva prezentacija.

– Nastavnica likovne kulture Sanja Pakasin je sa svojim modelom Dorom Pakasin pokazala učenicima kako izgleda tradicionalna japanska djevojka. Dora je nosila kimono, bila bosa, imala punđu podignutu ukrasnim češljićem i ukrašenu cvijećem, bila je našminkana na tradicionalni način – bijelo lice, istaknute oči i purpurni ruž nanesen tako da usne djeluju što manje – zaključila je Vađunec.

Dodajmo da su na satu likovne kulture učenici s nastavnicom Kristinom Ružić izrađivali minijature i slike vezane uz Japan te je pripremljena izložba radova dok su na satu geografije kod nastavnice Štefice Šambule Premec imali izlaganje o Japanu.

zatvori