Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: DAN PLAVOG IRISA Dr. Jelić: Društvo treba biti podrška ljudima sa stomom kako bi se ponovno integrirali u zajednicu

Stoma – vrećica skrivena ispod majice ili košulje koja se ne vidi, ali ljudima koji su prošli operativni zahvat uzrokovan rakom debelog crijeva potrebno je dosta vremena kako bi ponovno funkcionirali i u potpunosti se integrirali u društvo.

Kako bismo ih na tom putu poduprli, ali i informirali i osvijestili javnost o problemima osoba sa stomom koje čine najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva, posljednje subote u svibnju obilježava se Dan plavog irisa, odnosno Dan plave vrpce.

– Današnjom javnozdravstvenom akcijom želimo skrenuti pozornost na rak debelog crijeva i sve probleme koje donosi. Brojke govore da je upravo rak debelog crijeva najčešći rak u Hrvatskoj, a njegova pojavnost je iz godine u godinu sve veća. Ljudi manje umiru, ali učestalost je veća, stoga je važno raditi na prevenciji i odazvati se nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva – rekla je predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije Andreja Lukić Suknaić i napomenula da je 2020. godine zabilježeno više od 3.700 oboljelih od ove vrste raka.

Javnozdravstvenu akciju pod nazivom “Ruka nade za plavu vrpcu” organizirale su članice i članovi Kluba Ilco Koprivnica koji je osnovan 2007. godine.

– Sastanci se održavaju svakog ponedjeljka u Koprivnici, razmjenjuju se iskustva i mišljenja, pruža se podrška – kazala je predsjednica kluba Anđelka Martinčić.

Rad kluba podupire i dr. Tomislav Jelić, voditelj Odjela za abdominalnu i dječju kirurgiju u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, i napominje kako je on iznimno važan u ovakvim situacijama.

– Važna je njegova uloga u smislu pomoći u snalaženju u novonastaloj situaciji kod takvih bolesnika kako bi se oni sami ponovno uklopili u društvo, ali i kako bi se društvo osvijestilo i prihvatilo ljude koji ispod košulje imaju skriveno pomagalo. Najvažnije je da i mi i bolesnici prihvatimo tu novonastalu situaciju i da se sukladno tome i ponašamo – objasnio je dr. Jelić i naglasio važnost rane dijagnostike bolesti i preventivnih pregleda.

Spomenimo da je akcija održana u Đurđevcu, podržali su je i učenici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva te predstavnici Grada Đurđevca.

zatvori