Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Članovi županijske Lige protiv raka planinarenjem skrenuli pozornost na važnost kretanja u prevenciji ginekološkog raka

Članovi Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije proteklog su vikenda na Kalniku organizirali “Globe-athon”, svjetsku javnozdravstvenu kampanju kojom se kretanjem i planinarenjem želi skrenuti pozornost na važnosti kretanja u prevenciji ginekološkog raka.

Iz lige su poručili kako je događaj ujedno bio poziv ženama da što više brinu o svom ginekološkom zdravlju.

– Prije hodanja i šetnje stazama Kalnika, dr. Ivica Stanišić, ginekološki onkolog Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, govorio je o mogućnostima prevencije ginekološkog raka i važnosti ove kampanje. Dr. Jasenka Vuljak-Vulić, specijalistica školske medicine, upoznala nas je s izuzetno dobrim odazivom na cijepljenje djece i mladih u našoj županiji protiv HPV-a, uzročnika raka vrata maternice, najčešće i “najpreventabilnije” vrste ginekološkog raka, a za što je županijska liga najzaslužnija jer već niz godina provodi akciju edukacije djece i roditelja u osnovnim školama. O povijesti Kalnika govorio je profesor Zoran Homen, a za sudionike je bila organizirano i osvježenje u Planinarskom domu – naglasili su.

Dodali su kako su u akciji sudjelovale predstavnice Udruge Roze za promicanje zdravlja seoskih žena iz Virja, udruge žena iz Đelekovca, Molva i Svetog Ivana Žabnog, predstavnici klubova oboljelih od raka iz Križevaca i Koprivnice te mnogi sugrađani i sugrađanke. Akciju su, kao i sve aktivnosti lige popratili i članovi Družbe Braća hrvatskoga zmaja.

zatvori