Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Članovi KUD-a Grgur Karlovčan obilježili 40 godina postojanja

Članovi KUD-a Grgur Karlovčan iz Kalinovca obilježili su 40 godina postojanja društva.

Kako je to za stranice Općine Kalinovac napisala predsjednica KUD-a Jasminka Miklić, prvi nastup KUD-a je bio 6. ožujka 1982. godine u Zadružnom domu u Kalinovcu kako i stoji u zapisu pokojnog Tomislava Franjića.

– Tada su postojale tri skupine – dramska, pjevački zbor i folklorna grupa sa članovima koji su popisani, a koji su se međusobno izmjenjivali u sve tri skupine. To su bile sljedeće članice i članovi: Marija Kucelj, Slavica Ferenčić, Katica Dorčec, Ljiljana List, Slava Paviša, Marta Belobrk, Zdenka Šijanec, Ivka Matica, Marija Pavlović, Ankica Rogoz, Nada Patačko, Ljubica Petrokov, Katica Međurečan, Nada List, Ljubica Bazijanec, Ana Manolić, Ljubica Pantelić, Duška Krnjak, Ankica Brlek, Marta Rakitničan, Vlasta Golubić, Nadica Kajba, Marija Đipalo, Anđelka Dautanec, Cila Dautanec, Milica Matijević, Cecilija Nikša, Marija Šokec, Nada Božo, Božica Đođ i Marija Živko. Muzička pratnja za nastup bili su Ivan Belobrk, Stanko Muktić, Ivan Počepan, Branko Patačko i Ivan Gašparić. Dramsku skupinu vodila je Marta Rakitničan, pjevački zbor Marija Rabađija i folklornu skupinu Milica Matijević, sve tri tadašnje učiteljice u školi u Kalinovcu – objasnila je.

Na proslavu su bile pozvane samo prve članice i dio njih se rado odazvao, kao i drugi gosti; ispred Općine Kalinovac potpredsjednik Općinskog vijeća Franjo Dautanec, ispred Kulturne udruge Tomislav Franjić stigao je Branko Vrabčević, a uime Poljoprivredne zadruge Kalinovac bio je prisutan Milek Markač.

– Na proslavi su sve članice dobile znak pažnje, dok je najduže po stažu u KUD-u Marija Pavlović koja je za svih 40 godina dobila sat i cvijeće, a ona nas je počastila svojim stihovima zahvale. Sjetili smo se i pokojnih te smo voditeljima, kao i tajniku Tomislavu Franjiću bez kojeg ne bismo znali sve navedeno zapalili lampaš, a svim ostalim članovima lampaš smo zapalili pod križem na groblju u Kalinovcu – zaključila je.

zatvori