Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: ALPINISTIČKA OPREMA I KIST Zvonimir Haramija Hans s kolegama izradio ogroman mural na zidu Cementare Holcim

Kaciga na glavi i alpinistički pojasevi oko tijela. Ne bi to bilo ništa neuobičajeno da se radi o alpinistu, no kad se toj osobi stavi kist u ruke, prizor postaje u najmanju ruku zanimljiv.

Tako nekako izgledao je i Zvonimir Haramija Hans, koprivnički akademski slikar, profesor likovne kulure i street art umjetnik, kad je dan po dan sa svojim kolegama boravio na visokoj skeli kako bi realizirali ogroman mural koji se prostire na 600 kvadratnih metara na zgradi Cementare Holcim u Koromačnom.

Ovaj likovni umjetnik nije nimalo dvojio kad je primio poziv Julije Škoro s ponudom da napravi idejno rješenje za mural povodom 100. godišnjice cementare u Koromačnom.
Prije nego li je na sebe stavio kacigu i sigurnosne alpinističke pojaseve, trebalo je osmisliti što će se nalaziti na velikom zidu.

– Kontaktirali su još neke umjetnike i na kraju se odlučili za likovno rješenje kolege Borisa Bareta i moje malenkosti koje smo napravili zajedno, svaki svoj dio. Dobili smo upute od ljudi iz cementare o tome što bi oni željeli da mural predstavlja pa smo na temelju toga osmislili idejno rješenje koje sadržava Baretov lik suvremenog radnika cementare kako gleda moju verziju istarskog krajolika i maše nekom djedici koji gura tačke, a koji predstavlja tradicionalnog nekadašnjeg radnika cementare. Na taj način željeli smo spojiti tradiciju i suvremenost i obilježiti dugogodišnji rad cementare koji zapravo hrani ljude iz okolice i dio je njihovih života – objasnio je Haramija.

Govori kako mu je ovo prvi takav veliki mural, a početna skela bila je postavljena na visini od 10 metara.

– Budući da nisam naviknut na rad na takvim visinama, u početku je bilo malo straha pogotovo pod udarima bure, ali s vremenom sam se uspio opustiti – kazao je Haramija koji je dosad napravio otprilike 15-ak murala koji su, kako kaže, vrijedni spomena.

Ovaj profesor likovne kulture, akademski slikar i street art umjetnik objašnjava kako čim je otkrio street art, odmah ga je privukao i poželio je raditi murale.

– Zahtjevnije je i puno drugačije od slikanja u ateljeu, ali sve ovisi o tome gdje radiš, kolike su dimenzije i koliko je kompliciran sam motiv koji radiš. Zna biti zabavno jer često komuniciraš s prolaznicima u procesu rada i možeš na licu mjesta dobiti mišljenje javnosti o svojim mazarijama – ističe Haramija koji će se od 30. lipnja predstaviti na manifestaciji Bootique Art Fair Nesvrstani.

Riječ je o sajmu umjetnina na kojem sudjeluju mnoge galerije, grupe umjetnika i pojedinci koji se tamo imaju priliku predstaviti javnosti i ljubiteljima umjetnosti.

– Ove ću godine prvi put sudjelovati pa još ne znam što me točno čeka, ali namjeravam se predstaviti tamo sa svojim slikama i grafikama koje će publika moći razgledati i kupiti. Što se tiče same procedure dovoljno je bilo prijaviti se sa svojim životopisom i poslati portfolio te čekati povratnu informaciju – naglašava.

No, osim toga, 2. lipnja sudjeluje na skupnoj izložbi u Ljubljani ApointMENT koju organizira galerija Dobra Vaga u sklopu festivala MENT, a u planu je i predstavljanje domaćoj publici u Atelierima Koprivnica početkom srpnja.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori