Petak, 26. travnja 2024.

BUDUĆNOST RGP-a I DUG PREMA FONDU Jakšić: To nije pitanje za mene; direktorica Hleb bez komentara

Radio Glas Podravine trajno je ostao bez koncesije.

Odluka je to Agencije za elektroničke medije zbog toga što je nakladnik radija – trgovačko društvo Glas Podravine, u listopadu prošle godine prestao s emitiranjem radijskog programa zemaljskim putem, odnosno na FM frekvenciji, na dulje od 48 sati.

Ovu je problematiku na posljednjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća aktualizirao HDZ-ov vijećnik Mladen Fajdetić.

– S obzirom na to da je Grad Koprivnica jedan od vlasnika Glasa Podravine, riječ je o 30-ak posto vlasništva, i s obzirom na vijest o trajnom oduzimanju koncesije, zanima me kakva je budućnost tog radija? Poznato je da je Radio Glas Podravine bio i korisnik sredstava koja dodjeljuje Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija pa me zanima je li točno da će ostati bez tih sredstava, odnosno hoće li morati vraćati ta sredstva i o kojem je točno iznosu riječ – pitao je Fajdetić.

Gradonačelnik Mišel Jakšić potvrdio je da je Grad vlasnik 30-ak posto Glasa Podravine.

– Dakle, mi smo kao takvi manjinski suvlasnik Glasa Podravine i na ova neka pitanja koja ste postavili ja ne bih odgovarao jer nisam odgovorna osoba ispred te tvrtke. Što je sa sredstvima Fonda također nije pitanje za mene. Ono što bih tu volio naglasiti je da je Glas Podravine definitivno brend Koprivnice sa svojom 70-godišnjim tradicijom, ali isto tako s obzirom na to da Grad ima svoja ograničenja – budžetska, zakonska i suvlasnička, ne možemo na ta pitanja odgovoriti mi jer postoje i drugi suvlasnici i drugi partneri u tome svemu – objasnio je Jakšić.

>> Zgrada Glasa Podravine prodana je za višemilijunski iznos, doznali smo i što bi tamo moglo biti

Najavio je da će Grad i dalje u skladu sa svojim mogućnostima podržavati rad Glasa Podravine.

– Zašto je došlo do nekih poteškoća i problema i zašto su se pojavile određene financijske dubioze, to je pitanje možda bolje postaviti onima koji su skloni ucjenjivati određene kuće tko će pisati, kako će pisati i hoće li nakon toga davati ugovore. Grad Koprivnica u periodu u kojem sam ja gradonačelnik i tako dugo dok sam ja gradonačelnik nikad nije i nikad neće uvjetovati ugovore i suradnju s time kako će pisati. Možda je pitanje tko uvjetuje i kako uvjetuje, ipak za neke druge institucije i za neke druge ljude – zaključio je gradonačelnik.

Pitanja o budućnosti radija, planovima i povratom sredstava spomenutom Fondu uputili smo odgovornoj osobi direktorici Tihani Hleb koja je kratko poručila da trenutno nema komentara.

Spomenimo da je Vijeće za elektroničke medije na sjednici 20. travnja jednoglasno donijelo odluku o pravdanju sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija po javnom natječaju broj 02/20 za 2021. prema kojoj je Radio Glas Podravine dužan vratiti gotovo 36.000 kuna plus kamate.

zatvori