Četvrtak, 2. svibnja 2024.

ASTRONOMSKA POSLASTICA Priprema se predavanje o svjetlosnom onečišćenju, izložbe te promatranje Sunca i Mjeseca

Sedmi po redu Susret astronomskih društava Hrvatske održat će se u Koprivnici tijekom vikenda koji je pred nama.

– Ovo okupljanje članica i članova udruga ljubitelja noćnog neba organizira Hrvatski astronomski savez, a povod održavanja u Koprivnici je 25. obljetnica osnutka i djelovanja Astronomskog društva Koprivnica – poručili su iz koprivničkog društva.

U sklopu susreta u planu je jedno popularno-znanstveno predavanje, dva promatranja neba i redovna skupština Hrvatskog astronomskog saveza.

– Predavanje pod naslovom “Svjetlosno onečišćenje i opažanja golim okom” održat će predsjednik HAS-a Željko Andreić u Knjižnici i čitaonici Fran Galović u petak. Na predavanju će ukratko biti opisana jednostavna i lako izvediva opažanja golim okom, kako iz svjetlom onečišćenih područja gradova i manjih naselja, tako i iz područja s relativno tamnim nebom. Uz to će biti opisan utjecaj svjetlosnog onečišćenja na mogućnost i težinu pojedine vrste opažanja – objašnjavaju u društvu i dodaju da će se iste večeri organizirano promatrati Mjesec na lokaciji blizu centra grada.

Napominju da je u subotu na rasporedu promatranje Sunca ispred Gimnazije Fran Galović u kojoj će se upravo u to vrijeme održavati manifestacija Dan za znanost.

– Poslijepodne će u dvorani Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice HAS održati svoju redovnu skupštinu. Na istom mjestu bit će postavljene i dvije izložbe – zaključuju.

Cijeli program dostupan je ovdje.

zatvori