Srijeda, 15. svibnja 2024.

Volonteri Crvenog križa svakodnevno brinu o izbjeglicama iz Ukrajine – onima u prolazu i onima na privremenom smještaju

Prema posljednjim podacima Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na području Podravine i Prigorja je 150 izbjeglica iz Ukrajine. Riječ je o 78 žena, sedam muškaraca i 65 djece.

O njima, ali i o onima koji su u Koprivnici tek u prolazu vlakom skrbe volonteri i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Kako je poručila ravnateljica društva Adela Sočev, od ožujka kontinuirano prikupljaju donacije za pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, a u akciju su se uključile i škole, ustanove te firme.

– Naši volonteri svakodnevno slažu pakete od prikupljenih donacija, a do sada smo prikupili gotovo 3,5 tone hrane te više od 7.000 higijenskih proizvoda – ispričala je Sočev koja je posebno zahvalila volonterima iz društva te naglasila kako ih ima više nego samih članova.

U privremene domove obitelji koje su smještene na našem području dostavljaju se paketi s hranom i higijenskim potrepštinama, ovisno o broju članova obitelji i njihovim potrebama.

– Osim navedene aktivnosti, volonteri svakodnevno dočekuju vlak u Koprivnici koji ide od Budimpešte prema Zagrebu, a u kojem se nalaze osobe koje putuju iz Ukrajine. Dio njih nastavlja put pa im u vlaku dijelimo vodu, hranu, higijenske potrepštine i slatkiše, a dio njih silazi s kolodvora i nastavlja put prema prihvatnom centru koji se nalazi u Varaždinu – objasnila je.

Izvor: GDCK Koprivnica
Izvor: GDCK Koprivnica
Izvor: GDCK Koprivnica
Izvor: GDCK Koprivnica
zatvori