Nedjelja, 5. svibnja 2024.

VELIKA KONKURENCIJA Sočev: Nadamo se najboljem i vjerujemo da će i više suncokreta doći opet na područje naše županije

Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom prijavila je 10 kandidata za priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Projekt je to u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Kako nam je to rekla Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, projekti se prijavljuju svake godine, a posebno veseli što postoji dovoljan broj potencijalnih kandidata. Podsjetila je i kako je riječ o projektu kojim se jednom godišnje ocjenjuju razne kategorije.

– Ocjenjuju se turistička i seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva i tradicijska gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji i još nekoliko kategorija. Naglasak je na ruralno i na ruralnom prostoru. I ove je godine veliki interes za nagradu pa je prijavljeno čak 138 projekata s područja Hrvatske. Povjerenstvo je imalo puno posla, bitno je za spomenuti da je povjerenstvo obišlo svakog kandidata, a odradilo je i tehnički dio posla – od dokumentacije do registracije objekta – naglasila je Sočev.

S područja Koprivničko-križevačke županije prijavljeni su Izletište “Grofova hiža” u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva i OPG-i koji se dopunski bave turizmom, “Bakina kuća za odmor” iz Treme i Japin breg, kuće za odmor iz Čepelovca u kategoriji Tradicijska ruralna domaćinstva, OPG Gudan iz Rasinje u kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija, Vinarija Kostanjevec u kategoriji Vinski turizam, OPG Grošek u kategoriji Craft turizam, Đurđevačka vinska cesta i turistički proizvod Podravina Adventure u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci u kategoriji Ruralno turistički projekti i Visoko gospodarsko učilište Križevci, Autohtona sorta Kleščec u kategoriji Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Članovi Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” obišli su i evaluirali sve kandidate s područja naše županije.

Spomenimo da će se dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma održati od 27. do 30. travnja u sklopu 5. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji će se održati u Cavtatu.

– Nadamo se najboljem i vjerujemo da će i više suncokreta doći opet na područje naše županije – zaključila je Sočev.

>> FOTO Četiri suncokreta ruralnog turizma stigla u našu županiju

Podsjetila je da su za 2020. godinu u našu županiju stigle četiri nagrade – Zlatnu povelju u kategoriji “Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru” osvojio je Renesansni festival, srebrna povelja u kategoriji “Tradicijska (ruralna) domaćinstva” otišla je u ruke Obrta Stari zanati – Živa tradicija, srebrna povelja u kategoriji “Vinski turizam” pripala je Izletištu Vinarije Matočec – Vino s Peskov, a brončana povelja u kategoriji “Ruralno turistički projekti” Galeriji i etno kući Večenaj.

zatvori