Srijeda, 1. svibnja 2024.

USTANOVE U KULTURI Iako suočene s pandemijom koronavirusa, rad, napredak i kreativnost nisu izostali

I protekla je godina u koprivničkim ustanovama u kulturi bila obilježena pandemijom koronavirusa.

Knjižnica i čitaonica Fran Galović, Muzej grada Koprivnice i Pučko otvoreno učilište Koprivnica bili su suočeni s razno-raznim epidemiološkim mjerama, no njihov rad, napredak i kreativnost ni u jednom trenutku nisu bili dovedeni u pitanje.

To je istaknuo i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Nadam se da je ono što su naše ustanove u kulturi proživljavale u dvije godine sada iza nas. Sva tri sustava su pokazala da je i u takvim vremenima moguće funkcionirati. Organizirali su projekte i manifestacije koje je bilo moguće održati unutar zadanih uvjeta, a okrenuli su se i stvarima koje su mogli raditi kada nisu primali ljude u svoje prostore – kazao je Jakšić.

Kada je riječ o brojkama izvješća o radu ovih ustanova koja su se našla na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća govore da knjižnica u 2021. bilježi više korisnika nego godinu dana ranije i to gotovo 7.000, bilo je nešto više od 143.000 posudbi i gotovo 80.000 broja fizičkih posjeta. Muzej je između ostalog organizirao 44 izložbe dok je u Pučkom otvorenom učilištu u dramskim programima i koncertima uživalo gotovo 3.000 posjetitelja. Kino Velebit posjetilo je 15.000 gledatelja, a prikazano je 166 naslova, odnosno 991 projekcija.

Gradonačelnik je istaknuo da se tijekom prošle godine puno razgovaralo, analiziralo, planiralo i programiralo te je uvjeren da je pred svima ustanovama zanimljivo razdoblje u kojem se otvara prostor za nova ulaganja i iskorake.

– Knjižnica i čitaonica Fran Galović našla je mjesto u našim inicijalnim nacrtima i ITU mehanizmu, a vjerujem da ćemo pomoću toga konačno riješiti njihov stalni problem prostora i deponiranja knjiga. Ono što su napravili u postojećoj zgradi izgleda jako dobro – rekao je gradonačelnik.

Jakšić se osvrnuo i na rad Pučkog otvorenog učilišta.

– Oni su imali ulaganja u kino dvoranu, prostor Domoljuba i malu scenu, a sada se spremaju novi natječaji. Koprivnica ima top kino i predstave, a imamo i velike iskorake u području životnog obrazovanja. Stoga možemo reći kako Pučko otvoreno učilište ima sve preduvjete da bude regionalni lider na tom polju – smatra Jakšić.

Gradonačelnik je spomenuo i da su ostvarena značajna ulaganja i u prostore Muzeja grada Koprivnice.

– U provedbi imamo veliki europski projekt kojim smo konačno počeli rješavati zgradu muzeja gdje smo renovirali i podrum. Isto tako, muzej je našao svoje mjesto u našim ITU projektiranjima – od definiranja što ćemo raditi sa zgradom Malančec i muzejskim trgom. Moram spomenuti da se pokreće i nešto vezano uz Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama, a tiče se Ministarstva kulture. Pokrenuli smo se na polju Galerije Sabolić zajedno s Općinom Peteranec, kao što je koprivnička knjižnica uz pomoć Grada pokrenula pitanje rješavanja Bibliobusa – zaključio je Jakšić.

Spomenimo da su sva izvješća o radu u protekloj godini prihvaćena.

zatvori