Nedjelja, 5. svibnja 2024.

UDRUGA MOJA Maja Ostriž: Pripremamo novi ciklus radionica za djecu s poremećajima pažnje i njihove roditelje

Volonterke Udruge Moja, koja na koprivničkom području djeluje već šest godina, pripremaju se za novi ciklus radionica koji počinje u svibnju.

Predsjednica udruge Maja Ostriž rekla je Dravi.info da je pred njima susret s novim roditeljima i djecom s poremećajima pažnje, a pomažu im u smislu savjetovanja i besplatnih radionica kako bi se suočili sa svakodnevnim poteškoćama.

Ustupila Maja Ostriž.

– Imamo grupne radionice na kojima ih učimo kako učiti dijete, kako mu pomoći da svlada gradivo te kako mu pomoći da se socijalizira u smislu prilaženja drugoj djeci i komuniciranja. Uz to, imamo i individualne radionice te pravnu pomoć jer roditelji najčešće ne znaju koja prava imaju nakon postavljanja dijagnoze – rekla je.

Napomenula je da su najzastupljeniji poremećaji ADHD, ADD, disleksija, disgrafija, diskalkulija te različiti spektri autizma s kojima se bore na sve moguće načine.

– Djeca su u školskim sustavima u pravilu izolirana. ADHD-ovci su jako živi i imaju kratku koncentraciju te vrlo često znaju ometati nastavu. Školski sustav uopće ne pomaže takvoj djeci, a oni se naravno ne snalaze. Važno je naglasiti kako se radi o natprosječno inteligentnoj djeci koja su dominantna u određenom području koje treba pronaći i forsirati ih kako bi stekli samopouzdanje – objasnila je i dodala da se poremećaj najprije primijeti u školama jer djeca odskaču od svojih vršnjaka.

Govori kako oni vrijeme u školskim klupama najčešće provode gledajući kroz prozor.

– Radi se o drugačijem ponašanju i odgovorima jer oni žive u svom svijetu. Korisnicima uvijek savjetujem da posjete Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet jer tamo dobivaju obradu koja uključuje razgovor s adekvatnim osobljem i stručnjacima – ispričala je.

I sama je majka djeteta s dijagnozom, i to je, ističe, bio jedan od razloga zašto je odlučila osnovati udrugu.

– Moje dijete je dobilo dijagnozu, a u tom trenutku nisam znala apsolutno ništa o tome. U ovom gradu nismo imali podršku tako da sam 2016. godine odlučila osnovati Udrugu Moja kako bih olakšala njemu, ali i sebi – kazala je Ostriž i dodala da su u udruzi angažirani volonteri koji pomažu u radu s djecom, a naglasak se stavlja i na pomoć roditeljima.

Ustupila Maja Ostriž.
Ustupila Maja Ostriž.
Ustupila Maja Ostriž.
zatvori