Nedjelja, 5. svibnja 2024.

PODNIJETA ŽALBA Maherica (67) s pomagačicom (63) čak 20 godina muljala o primanju braniteljske mirovine, obje kažnjene samo uvjetno

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Koprivnici kojom su 67-godišnjakinja i 63-godišnjakinja proglašene krivima zbog počinjenih kaznenih djela prijevare i nesavjesnog rada u službi.

Kako stoji u priopćenju, 67-godišnjakinja je proglašena krivom da je od 1994. do 2014. godine u Križevcima na temelju lažnog predočavanja da je živjela u izvanbračnoj zajednici s poginulim hrvatskim braniteljem ishodila da joj se isplaćuje obiteljska invalidnina i mirovina, čime se protupravno okoristila za više od 1,3 milijuna kuna. Okrivljena 63-godišnjakinja proglašena je pak krivom da u srpnju 1998. godine kao voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja nije pokrenula postupak za poništenje rješenja o pravu na obiteljsku invalidninu nakon što je primila pravomoćno rješenje suda kojim je utvrđeno kako između 67-godišnjakinje i poginulog branitelja nije postojala izvanbračna zajednica.

– Navedeno je rješenje održala na snazi, a u rujnu 2002. godine izdala lažnu potvrdu da je 67-godišnjakinja bila izvanbračna supruga poginulog branitelja i time omogućila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska mirovina – objašnjeno je.

Obje okrivljenice osuđene su uvjetnim kaznama – 67-godišnjakinja na jednu godinu s rokom kušnje od tri godine, a 63-godišnjakinja na 10 mjeseci s rokom kušnje od jedne godine. Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici smatra kako uvjetne osude nisu primjerene s obzirom na to da su okrivljenice kriminalno postupale kontinuirano kroz 20 godina, a pribavljena je i značajna imovinska korist.

Predloženo je da se okrivljenice osude bez uvjetne kazne zatvora, zaključak je priopćenja.

zatvori