Petak, 19. travnja 2024.

Od ponedjeljka nova lokacija za testiranje na koronavirus, s radom prestaje ‘drive in’ punkt na Sajmištu

Broj novozaraženih koronavirusom je u padu, na tjednoj razini u Podravini i Prigorju bilježi se između 30 i 40 novih slučajeva.

Rekao je to na jučerašnjoj koordinaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije načelnik Ratimir Ljubić.

– S obzirom na to da se smanjio i broj testiranja donijeli smo zaključak kako će nova lokacija za izuzimanje uzoraka sa sumnjom na koronavirus PCR testiranjem biti u krugu Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici. Izuzimanje uzoraka provodit će se u kontejneru kojem se može pristupiti s dvorišne strane, a radno vrijeme je od sedam do osam sati od ponedjeljka do subote – kazao je Ljubić i istaknuo da u ponedjeljak s radom prestaje dosadašnji drive in punkt na koprivničkom Sajmištu.

Napomenuo je da ako se pojavi povećana potreba za testiranjem, drive in punkt će ponovno početi s radom.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla dodala je kako se, unatoč povoljnijoj situaciji, iznimno važno pridržavati svih preporučenih epidemioloških mjera jer je koronavirus i dalje prisutan.

– Dosad su zabilježena 24.832 slučaja bolesti COVID-19, 380 osoba je umrlo, a trenutno se u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek nalazi osam pacijenata. Trenutna procijepljenost odraslih osoba na području županije je oko 66 posto, a građani se i dalje mogu prijaviti za cijepljenje koje će se u svibnju odvijati u prostorima Zavoda za javno zdravstvo u sva tri županijska grada. U Križevcima i Đurđevcu se prostori Zavoda za javno zdravstvo nalaze u sklopu prostora domova zdravlja – objasnila je dr. Vadla.

Spomenimo da je u Koprivnici cijepljenje protiv koronavirusa planirano 4. i 18. svibnja od 13 do 14 sati, u Križevcima 24. svibnja od 12 do 13 sati te u Đurđevcu 12. svibnja od 11 do 12 sati.

– Građani se između tih termina za cijepljenje mogu prijaviti i kod svojih liječnika obiteljske medicine. Aktivnosti po pitanju cijepljenja nastavit će se planiranom dinamikom i sukladno interesu građana – zaključila je dr. Vadla.

Dodajmo da se u nastavku sastanka razgovaralo i o daljnjim aktivnostima vezanim uz raseljene osobe s područja Ukrajine te je naglašeno kako se sve odvija planiranom dinamikom i u koordinaciji sa žurnim službama, prvenstveno Službom civilne zaštite Koprivnica, Policijskom upravom koprivničko-križevačkom, županijskom Vatrogasnom zajednicom i zdravstvenim djelatnicima.

– Trenutno na području županije borave 152 raseljene osobe od kojih je većina smještena u hotelu Picok u Đurđevcu, a ostatak u privatnim smještajima. Ovisno o njihovim interesima, djeci se organizira boravak u školama, roditelje povezuje sa Zavodom za zapošljavanje te im se pomaže u dobivanju privremenih osobnih iskaznica i regulaciji statusa. Naša županija još uvijek funkcionira kao tranzitno mjesto prema prihvatnim centrima u Hrvatskoj, no organizacijski je spremna za prihvat većeg broja ljudi, kao i aktivaciju vlastitog prihvatnog centra u dvorani Srednje škole Koprivnica, ako bude potrebno – napominju u stožeru.

Spomenimo na kraju da su koordinaciji stožera prisustvovali i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova koji su izvijestili kako njihovi djelatnici sve poslove obavljaju u skladu s protokolima i bez poteškoća, a izvješća iz svog djelokruga predstavili su i Policijska uprava koprivničko-križevačka, Služba civilne zaštite Koprivnica te Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.

zatvori