Nedjelja, 5. svibnja 2024.

NOĆ KNJIGE Knjižničari pripremili radionicu stripa, predavanje o biciklističkim avanturama, dijalog o slobodi…

Manifestacija Noć knjige, koja već 11. godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, obilježava se ovih dana u Knjižnici i čitaonici Fran Galović povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja, i Dana hrvatske knjige, 22. travnja.

Kako je poručila knjižničarka Maja Krulić Gačan, koprivnička knjižnica i ove je godine pripremila bogat i raznovrstan program za sve uzraste, a istaknula je i da Noć knjige ove godine propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode u čitavoj lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode.

– Noć knjige otvaramo Comic strip kreativnom radionicom za koju je potrebna prijava, a koja je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole. Profesorica likovne kulture Iva Bolfek u petak će polaznike upoznati s poviješću stripa, vrstama, elementima, junacima i autorima nakon čega će imati priliku samostalno osmisliti priču i kreirati strip junaka – rekla je Krulić Gačan i dodala da radionica počinje u 17 sati.

Isti dan, na Stručno-znanstvenom odjelu s početkom u 18 sati bit će održano putopisno predavanje o putovanju biciklom sjeverom Europe.

– Predrag Matijanić iz Valpova, aktivist za prava i obveze biciklista i autor više biciklističkih putopisa sa sjevera Europe održat će predavanje pod nazivom “Nordlandia – putopisno predavanje o ciklomobilnosti (i još “100 čuda”) na sjeveru Europe” na kojem će uz mnoštvo fotografija prikazati atrakcije, iskustva iz prometne sigurnosti i mnogo drugih zanimljivosti koje je doživio biciklirajući – objasnila je Krulić Gačan.

U subotu pripremaju iznenađenje za sve one koji ih prate u virtualnom prostoru, a u ponedjeljak u 17 sati održat će se pričaonica za djecu predškolske dobi od tri godine.

– Osim toga, u ponedjeljak je od 18 sati na programu “Dijalog o slobodi” koji će voditi profesor sa Sveučilišta Sjever, koprivnički novinar Željko Krušelj i bivši profesor Sveučilišta Sjever Boris Beck – poručila je.

Uz Noć knjige, Bibliobusna služba u suradnji s Osnovnom školom Koprivnički Ivanec u ponedjeljak u 19 sati organizira kreativnu radionicu s temom svijeta Harryja Pottera.

– Uz druženje u bibliobusu, učenici će se razvrstati u domove škole u Hogwartsu, izraditi tematski straničnik, čarobni štapić i čarobni napitak, imat će priliku sudjelovati u fotografiranju s rekvizitima iz svijeta Harryja Pottera i u kvizu znanja sa simboličnim nagradama – zaključila je Krulić Gačan.

zatvori