Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: DAN ŽUPANIJE Koren: Možda smo geografski mali, ali imamo ljude velikog srca i hrabrosti za nove iskorake

Svečano je bilo danas u koprivničkom Domu mladih, okupili su se brojni uzvanici kako bi proslavili 29. rođendan Koprivničko-križevačke županije.

Uzvanike su na svečanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije dočekali župan Darko Koren, njegov zamjenik Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

Između ostalih, stigli su saborski zastupnik Darko Sobota kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Zdravko Tušek, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Martina Ciglević, saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, križevački gradonačelnik Mario Rajn, đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči, pročelnici, članovi Županijske skupštine i mnogi drugi.

Predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak na početku je rekao da je ovo prilika da se pogleda unatrag i sumira sve što se radilo.

– Prošlo je otprilike 10 mjeseci od saziva ove Skupštine. Imali smo pet radnih sjednica i donijeli 138 odluka među kojima i proračun, plan razvoja Koprivničko-križevačke županije do 2027. godine, zatim odluku o darovanju zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, odluke o dodjeli javnih priznanja zaslužnim žiteljima. Ovo je razdoblje bilo obilježeno covid pandemijom i zato mi je posebno drago da se svi danas vidimo nemaskirani. Preživjeli smo sve što nas je zadesilo i radovali smo se ublažavanju pandemije koja je ostavila posjednice na gospodarstvo, ali i cijeli društveni život. Svjedočimo i ratu u Ukrajini, posredno ga svi osjećamo, ali se isto tako svi moramo nadati da će prestati i da će nastupiti mir u kojem ćemo normalno djelovati i na području politike i gospodarstva – kazao je Felak.

Snimio Tomislav Matijašić.

Svečanost je bila prilika da brojni gosti pogledaju film koji je svojevrsni presjek investicijskih ulaganja i svega onoga što se radilo diljem županije pod nazivom “Županija okrenuta budućnosti”.

Župan Darko Koren kazao je da ovaj film govori više od tisuću riječi i dodao da mu je iznimno drago što su se svi napokon okupili u svečarskom raspoloženju, iako nešto skromnijem, ali kako i priliči nakon dvije pandemijske godine.

– Iza nas je zahtjevno razdoblje u kojem smo zajedno pokazali da odricanjem i osobnim doprinosom uistinu možemo učiniti vrlo mnogo. Posljedice kriznog vremena će još dugo biti prisutne, no unatoč tome okrenuti smo novoj, vedrijoj budućnosti koju kreiramo s jednakom energijom i odlučnošću kako bismo stvorili kvalitetu života dostojnu svakog stanovnika naše županije. Ona je možda geografski i prostorno mala, ali zato ima velike ljude još većeg srca i najvažnije, ima hrabrost učiniti nove iskorake – istaknuo je župan.

Napomenuo je kako imaju jasnu viziju postizanja još boljih uvjeta života te da u tome i uspijevaju.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U teškim pandemijskim uvjetima pokazali smo da smo županija kontinuiteta i gospodarsko-socijalne stabilnosti, lideri smo u brojnim područjima u kojima smo otvorili nove puteve i realizirali ideje kako bi stvorili sve preduvjete za još bolji život na našim prostorima. Razloga za optimizam uistinu ima, što smo mogli vidjeti i u ovom prigodnom filmu, i to unatoč zahtjevnim okolnostima. a temeljimo ga na činjenici kako su Podravina i Prigorje, naše dvije regije s kojima se toliko ponosimo, prostori velikih infrastrukturnih investicija vrijednih više od pet milijardi kuna. Realiziraju se veliki projekti u području prometa, obrazovanja, zdravstva, razmišljamo o ravnomjernom razvoju svih dijelova Podravine i Prigorja koji je lišen svih političkih podjela. Ovo su trenutno najveća kapitalna ulaganja u državi, nikad nije bilo većih na našem prostoru – naglasio je Koren.

Pritom je spomenuo da se završava pet školsko-sportskih dvorana, Centar kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu, zatim projekt drugog kolosijeka pruge, brzu cestu, aglomeracije.

Kazao je da se dovršava izgradnja Sigurne kuće, pomaže se turizmu i gospodarstvu, provode se kvalitetne socijalne politike i kontinuirano ulaže u zdravstvo i obrazovanje, a s realizacijom je počeo i iznimno važan program javnog linijskog prijevoza kojim smo među prvima u državi osigurali i očuvali povezanost ruralnih i urbanih područja.

– Poboljšali smo zdravstvene usluge u ruralnim mjestima, pred nama je energetska obnova centralne zgrade Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Cilj nam je omogućiti bolje uvjete, ali i potaknuti demografsku obnovu i stvoriti priliku za otvaranje novih i bolje plašenih radnih mjesta kako bi mladi ovdje osnivali i stvarali svoje obitelj. Okrenuti smo mladima, ali ne zaboravljamo naše stare primjerice kroz sufinanciranje smještaja u domovima – dodao je župan.

Snimio Tomislav Matijašić.

Na samom kraju naglasio je da su pred njima novi projekti kojima je cilj podići razinu životnog standarda stanovnika, od novog investicijskog ciklusa u sektoru obrazovanja, energetskih obnova i ulaganja u zdravstveni sustav pa sve do pripreme i provedbe projekata definiranih Razvojnim sporazumom kao jednim od najvažnijih alata politike ravnomjernog razvoja naše županije.

– Tim okvirnim planom kapitalnih projekata – brza cesta od do Koprivnice, dvorac Inkey u Rasinji, nova zgrada Srednje škole Koprivnica, Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli, terminal za kombinirani/intermodalni transport u Križevcima te termalne toplice u Kloštru Podravskom, vrijedni su više od tri milijarde kuna. Sve ovo jasno pokazuje da je siguran i ujednačen razvoj svih područja Podravine i Prigorja naša politika koju svakodnevno provodimo i u čemu sigurno nećemo posustati. Pred nama je novo veliko investicijsko razdoblje prema kojem gledamo puni optimizma i s uvjerenjem kako će projekti koje pripremamo ostaviti velik trag ne samo u ovom vremenu već i za buduće generacije koje dolaze – zaključio je župan.

Uime načelnica i načelnika obratio se načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, a za govornicu je stao i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Nakon neizvjesnosti lijepo je da smo svi zajedno, da se u živom obliku razgovora možemo prisjetiti svih koji su stvarali i čuvali naše krajeve. Svatko od nas želi stvarati život i dom tamo gdje je mirno, uređeno i uljudno, a tako je dosita u Podravini i Prigorju oduvijek. Izazovi su pred nama, moramo znati da je život na kraju dana samo jedan, prekratko je vrijeme da bismo ga trošili na prijepore što je to loše bilo u prošlosti, moramo se okrenuti sadašnjosti i budućnosti, njegovati dijalog kako bismo čuvali sve lijepo što imamo danas i stvarali još ljepši okvir za budućnost – rekao je Jakšić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo da su se čestitkama pridružili i brodsko-posavski župan Danijel Marušić i saborski zastupnik Darko Sobota.

Najsvečaniji dio sjednice zasigurno je bila dodjela priznanja zaslužnim žiteljima Podravine i Prigorja.

Počasni građanin Koprivničko-križevačke županije je Mladen Klasić iz Križevaca. Nagrada Koprivničko-križevačke županije za životno djelo otišla je u ruke Radovana Kranjčeva iz Koprivnice.

Snimio Tomislav Matijašić.

Nagrada Koprivničko-križevačke županije za promicanje inovatorstva “Marcel Kiepach” pripala je Anti Starčeviću iz Križevaca. Nagrada Koprivničko-križevačke županije za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije dodijeljena je Puhačkom orkestru Đurđevac i firmi Eko papir iz Gole. Nagrada Koprivničko-križevačke županije za iznimno postignuće u protekloj godini dobili su CEMIX CROATIA iz Đurđevca i Ivica Ferenčić iz Koprivnice.

Dobitnici zahvalnica Koprivničko-križevačke županije su Milica Međurečan iz Koprinice, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, KUD Delovi Delovi, Kristina Benko Markovica iz Đurđevca, Petar Petrović iz Đurđevca.

Plakete župana Koprivničko-križevačke županije primili su Zdravko Šabarić, Ratislav Matić, Marina Tomac-Rojčević.

zatvori