Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Udruga Latice organizirala keramičku radionicu, umjetnik Dragutin Ciglar: Svaka je pisanica unikatna

Članice i članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice danas su održali keramičku radionicu uz predstavljanje izrade i oblikovanja uskršnjih jaja posebnim metodama pečenja.

Kako je poručila predsjednica udruge Nevenka Fuchs, suradnja s Udrugom Motacilla alba i poznatim podravskim kiparom Dragutinom Ciglarom traje dugi niz godina.

– Suradnja je počela prije 20-ak godina, a svake godine imamo prigodne radionice koje organiziramo povodom blagdana. Radionice su prilično uspješne, a u sklopu današnje smo, osim keramičkih jaja, izložili i razne poklone koje su izradili naši korisnici – objasnila je Fuchs.

Dragutin Ciglar, začetnik Udruge Motacilla alba, izrazio je veliko zadovoljstvo što korisnike Udruge Latice može poučiti novim vještinama, a pritom i javnost upoznati s nečim zanimljivim.

– Ovom radionicom željeli smo upoznati građane Koprivnice s tehnikom pečenja raku, što na kineskom znači sreća, a nju moramo imati kako bi nam keramička jaja ispadala ovako lijepo – istaknuo je Ciglar.

Dodaje da se radi o izrazito zahtjevnoj tehnici, a s pripremanjem ove radionice počelo se početkom godine.

– Najprije modeliramo, potom se raku glina suši, a kada se osuši onda se peče više od devet sati na 1.150 stupnjeva. Nakon toga slijedi stavljanje glazure. Svaka pisanica je unikatna, a ni jedan umjetnik ne može napraviti ono što može vatra – zaključio je Ciglar.

zatvori