Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO: ROĐENDAN GIMNAZIJE Robotić: Učenici i profesori pokazali su inovativnost i kreativnost iz svih područja

Koprivnička Gimnazija Fran Galović danas slavi svoj dan. Prošlo je 116. godina od njenog osnivanja, a danas broji 650 učenika, 75 zaposlenih i 56 članova nastavničkog vijeća.

– Zahvaljujući vrijednim učenicima i odličnim profesorima napravili smo više od 40 radionica u sklopu Dana otvorenih vrata gdje učenici i profesori pokazuju svoju inovativnost i kreativnost iz svih predmetnih područja. Tu je i Dan sporta gdje učenici koji su na aktivnom proljetnom i zimskom odmoru igrali razredna prvenstva u sportovima, danas igraju finala i polufinala te postoji i revijalna utakmica mješovite grupe profesora i mješovite grupe učenika – rekao je Dravi.info na samom početku svečanosti ravnatelj Vjekoslav Robotić.

Današnji dan prilika je da se napravi i rezime svega od prošlog rođendana.

– Prošla je koronakriza, uspjeli smo amortizirati da se ti stresatori koji su bili rezultat nastave na daljinu anuliraju i da se učenici što kvalitetnije vrate u školu. Počele su europske mobilnosti, rasturamo ponovno na državnim natjecanjima, dobili smo Erasmus akreditaciju koja nam je zapravo putovnica za otvorenost prema europskim projektima, razvijamo nove kurikulume i uživamo u školi – dodao je ravnatelj.

Osvrnuo se i na državnu maturu koja je pred vratima te kazao kako su učenici trećih i četvrtih razreda napisali probnu maturu.

– Ona im je zapravo bila rješenje da uoče i eliminiraju stresatore koji su sami tehničke prirode, ali i da vide kako izgledaju ispiti državne mature koji ih čekaju od 2. lipnja. Vjerujem u svoje učenike i nastavnike i znam da rezultat ne bude nimalo lošiji nego prijašnjih godina, a bili smo izuzetno uspješna škola – uvjeren je Robotić.

S krajem srednjoškolskog obrazovanja mnogi maturanti s nestrpljenjem iščekuju i norijadu i maturalnu večer kojih će ove godine zasigurno biti, jer epidemiološke mjere su drastično popustile.

– Moja intencija je da se učenicima omogući da na jedan korektan način proslave kraj svojeg četverogodišnjeg obrazovanja, a finale je maturalna večer koja će se ove godine održati – zaključio je ravnatelj.

Kada je riječ o samim programima i radionicama koji su pripremljeni u sklopu Dana otvorenih vrata bilo ih je uistinu mnogo i iz svih područja.

Tako su primjerice profesorice Darija Kivač i Željka Perošić sa svojim učenicima prezentirale takozvanu Glazbenu kemiju.

– Povezali smo dva predmeta – glazbenu umjetnost i fiziku i radimo glazbenu kemiju odnosno kroz kemijske pokuse predočujemo kako zvuče elementi, atomi i kemijske reakcije uz pomoć glazbe – objasnila je Kivač i istaknula da upravo to čine kroz eTwinning projekt Doživi, reagiraj, stvaraj – glazba, fizika, kemija – glazbeni pokusi kojem je cilj povezati ta tri predmeta i dokazati da se zaista može surađivati u ovim područjima.

Profesorica biologije i kemije Ljerka Gazdek upoznala nas je sa svoje tri radionice – Mala gimnazijska klinika, Mikrosvijet u kapljici vodi i Mirisna radionica.

– Uzeli smo preparate iz potoka Koprivnice i potoka Gliboki, ali i neke iz zagađenih voda, imamo jako puno organizama koji se mogu promatrati mikroskopom , a to su uglavnom praživotinje. Jedna grupa radi mjerenje šećera u krvi, mjerenje krvnog tlaka i spirometriju te mjerenje tjelesne mase svima koji to žele. Imamo i izradu sapuna na prirodan način, zatim balzama za usne i mirisne svijeće – rekla je Gazdek i istaknula da su učenici jedva dočekali ove aktivnosti, s obzirom na to da im je epidemija koronavirusa poremetila planove s praktičnom nastavom.

A što se točno radi na mirisnoj radionici pojasnila nam je Iva Šenji.

– Radimo sapune, balzame za usne, a novost je izrada svijeća. Sapune radimo od glicerina, imamo bijeli i prozirni, stavljamo boju po želji i mirise – rekla je.

Dotaknuli smo se i sporta s profesoricom tjelesnog Marinom Tomac Rojčević koja je naglasila da je sport jako važan dio njihove škole.

– Imamo jako puno sportskih uspjeha, pogotovo ove godine jer nam se puno ekipa plasiralo na državna prvenstva u školskom sportu. Radimo na tome da svu djecu uključimo u sport, i onu koja su možda nesportaši – zaključila je.

zatvori