Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Na četiri lokacije postavljeni spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja

Na četiri lokacije na području grada Koprivnice od danas se nalaze specijalni spremnici za odvajanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva.

Poručila je to predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec i dodala kako u suradnji s Gradom poduzimaju niz aktivnosti s ciljem zaštite okoliša i izgradnje društva koje pametno brine o svojem okolišu i svojoj budućnosti.

– Postavljanjem spremnika pruža se dodatna mogućnost odvajanja posebne kategorije neopasnog otpada. Otpadna jestiva ulja iz kućanstva su biorazgradiva te su kao takva vrijedna sirovina za proizvodnju bio goriva. Njihovom upotrebom se smanjuje emisija ugljičnog dioksida u atmosferi, a olakšava se i sustav komunalnih voda odnosno komunalnih instalacija i cijevi u kućanstvima. Osim spremnika na koprivničkom području će ovih dana biti postavljeni i polunadzemni spremnici za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada – objasnila je Tetec.

Okupljenima se obratio i direktor sektora gospodarenja otpadom iz tvrtke Komunalac Saša Grubačević koji je objasnio na koji način se usluga koristi.

– Postavit ćemo spremnike na četiri lokacije, odnosno na zelenim otocima kod Bazena Cerine, na Trgu podravskih heroja, pokraj Komunalca i kod takozvanih Papagajki. Usluga se koristi tako da svaki korisnik svoje otpadno jestivo ulje može uliti u plastičnu bocu i staviti ju u spremnik – rekao je Grubačević i pozvao sve građane na smanjenje bacanja jestivog ulja.

Miroslav Kos, voditelj vanjske prodajne mreže iz tvrtke Bio gorivo, ispričao je kako su spremnici zaštićeni pomoću tri sloja čime se maksimalno smanjila mogućnost prolijevanja otpadnog ulja.

– Unutra se nalazi plastična kanta zapremnine 240 litara. Nakon toga se postavlja dodatna zaštita tako da nema nikakve mogućnosti prolijevanja otpadnog ulja i zagađenja okoline. Postavljanje spremnika je jedan korak, a dalje slijedi redovito obilaženje spremnika i odvoženje otpadnih jestivih ulja – poručio je.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je kako je Koprivnica druga po redu u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada.

– U narednih godinu dana sigurno ćemo ostvariti 60 posto razvrstavanja otpada. Pokazali smo to s reciklažnim dvorištima, kompostanom, kantama, zelenim otocima i spremnicima, a ovo je jedan dobar korak naprijed te mislimo da će ga građani prihvatiti i prepoznati kao dobru stvar – rekao je Jakšić koji je ovom prilikom zahvalio Komunalcu na godinama uspješnog rada te im čestitao rođendan.

zatvori