Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Mali i veliki Radići spašavali vodozemce

Učenici Osnovne škole Braća Radić i njihovi učitelji prirode i biologije Ana Rumek, Irena Hontić-Pranić i Antonio Stipan sudjelovali u akciji “Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica – Đelekovec”.

Kako su poručili iz škole, akcija koju provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije trajala je dva dana.

– Akcija uključuje prijenos skupljenih žaba u kante s jedne strane prometnice na drugu, prebrojavanje i identifikaciju skupljenih jedinki te unošenje podataka o skupljenim jedinkama u obrazac – objasnili su i dodali kako je prethodno postavljena ograda kao i kante u koje žabe upadaju prilikom dolaska do ograde.

U dva dana skupljeno je i prebačeno ukupno 86 žaba, a među njima je najviše bilo smeđih krastača i smeđih šumskih žaba, dok su od vrste češnjače prikupili samo dvije jedinke.

– Akcija se provodi svake godine u ožujku i travnju kako bi se spriječilo stradavanje žaba na navedenoj prometnici. Naime, dolaskom toplijih dana u mjesecu ožujku žabe prelaze prometnicu jer trebaju doći do vode kako bi mogle obaviti mriješćenje te prilikom toga mnogo njih stradava pod kotačima automobila – zaključili su.

zatvori