Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO: LOV NA PISANICE Radići kroz igru učili o uskrsnim običajima

Učenici trećih razreda Osnovne škole Braća Radić prikupljanjem uskrsnih jaja, bojanjem i druženjem obilježili su dolazak Uskrsa.

Kako je poručila učiteljica engleskog jezika Natalija Flamaceta Magdić, učenje o kulturi i tradiciji ciljanog jezika djeci je posebno zanimljivo jer osim što obogaćuju rječnik, proširuju i svoje spoznaje o samoj zemlji i njenim stanovnicima te ih uspoređuju s običajima u Hrvatskoj.

– Lov na uskrsna jaja omiljena je zabava djeci u zemljama engleskog govornog područja. Jedna od teorija o počecima običaja lova na uskrsna jaja seže u 16. stoljeće kada je protestantski reformator Martin Luther organizirao lov na uskrsna jaja za članove svoje kongregacije. Prema predaji, muškarci su sakrivali jaja, a supruge i djeca su ih tražili. Običaj je inspiriran biblijskom pričom kako je prazni Isusov grob otkrila žena, a u Sjedinjenje Američke Države su ga donijeli njemački useljenici u 17. stoljeću – ispričala je Flamaceta Magdić.

Pobijediti trčeći s jajetom na žlici bio je također jedan od ciljeva igre u kojoj su učenici uživali, a najvještiji pobijedili.

– Još jedan običaj u kojem djeca uživaju, a karakterističan je za uskrsne blagdane u SAD-u je Easter Egg Rolling, odnosno kotrljanje uskrsnih jaja žlicom i kuhačom. Najpoznatiji Easter Egg Rolling održava se svake godine na travnjaku Bijele kuće u Washingtonu još od davne 1878. godine – zaključila je.

zatvori