Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Kroz Koprivnicu na drugačiji način: Krenite s aplikacijom u interaktivnu šetnju, možda osvojite i nagradu

Na 14 lokacija u Koprivnici postavljene su table s uputama i interaktivni 3D AR sadržaj koji je potrebno pokrenuti pomoću “Equinox XR” aplikacije, a koji priča priču o energetskoj učinkovitosti na pristupačan način zanimljiv svim dobnim skupinama.

Riječ je o jednoj od aktivnost projekta “Green AURA” koji provodi Grad Koprivnica s Regionalnom energetskom agencijom Sjever, a koja je predstavljena danas ispred koprivničke Gradske tržnice.

Ravnatelj REA-e Sjever Ivan Šimić istaknuo je da je cilj projekta na inovativan način predstaviti održivi razvoj te pozvao građane na ovu aktivnost.

– Vjerujemo da će ova aplikacija koja se temelji na proširenoj stvarnosti doista biti jedan zanimljiv alat kojim će djeca i stariji šetnjom po gradu dobiti više informacija o uštedi energije. Uzmite malo vremena s vašom djecom, skinite aplikaciju i prošećite pa možda dobijete i nagradu – objasnio je Šimić.

Zvonimir Perko, ispred REA-e Sjever, objasnio je kako se uključiti u interaktivnu šetnju.

– Na tablama koje su postavljene na 14 lokacija u gradu stoje sve potrebne upute za skidanje i pokretanje aplikacije. Na svakoj od lokacija je animirani Mirko Reciklirko koji vam daje informacije što trebate učiniti na određenoj lokaciji, a pruža i informacije o toj lokaciji – zaključio je Perko.

Spomenimo da na 14 lokacija koje su obogaćene sadržajima u AR-u, na njih četiri su interaktivne igre i to na Zrinskom trgu “Sastavljanje bicikla u AR-u, zatim na Trgu kralja Tomislava je “Kviz o recikliranju i ekologiji”, na Sajmištu “Izvori energije kroz povijest” te na Sportskim terenima “Skupljanje novčića”. Dodajmo da rješavanjem svih interaktivnih igara i obilaskom svih lokacija, korisnici ostvaruju mogućnost osvajanja nagrada koje su pripremili Grad Koprivnica, Komunalac i Koprivničke vode.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić pohvalio je rad REA-e Sjever za koju kaže da već godinama stvara okvire za energetsku učinkovitost.

– Energetska komponenta je jako važna i žao mi je što se kao država nismo više bavili energetikom i ekologijom. Zahvaljujući Koprivničkim vodama, Komunalcu i REA-i Sjever možemo reći da mi u Koprivnici u puno toga prednjačimo, puno toga implementiramo već duže vrijeme. Na jedan drugačiji način imat ćemo novi model educiranja. Usudio bih se reći i da je ovo priprema za daljnje aktivnosti koje su osmišljene, a tiču se i solarnih panela na našim javnim objektima, mapi solarnih potencijala i brojnih drugih stvari – zaključio je gradonačelnik.

Dodajmo da je vrijednost projekta 180.000 kuna.

zatvori