Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: DAN SJEĆANJA NA DANICI Jakšić: Progoniti ljude na temelju njihove vjere, rase ili bilo kojeg uvjerenja je pokazatelj ljudske slabosti i izgubljenosti

Prošla je 81 godina od osnivanja sabirnog logora Danica, a u povodu obilježavanja spomena na žrtve danas je na Spomen području Danica upriličeno polaganje vijenaca i zapaljene su svijeće.

Stigle su tako delegacije Grada Koprivnice, Srpske nacionalne manjine, Židovske općine Koprivnica te Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Antea Vladimirov, ispred Srpskog narodnog vijeća, tom je prilikom kazala da je Koprivnica jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svoju memoriju o Drugom svjetskom ratu obilježava na institucionalni i lokalni način.

– Grad ima stabilan odnos i kontinuitet prema sjećanju na Drugi svjetski rat, a postoje i lokalne inicijative koje uključuju škole kada je u pitanju obilježavanje i memorija. Odnos prema povijesti je zapravo odnos prema budućnosti, a odnos prema tim žrtvama govori više o nama nego o tome je li se zločin dogodio ili nije. Srpsko narodno vijeće kao i Vijeće srpske nacionalne manjine na ovom području otvoreno je za širu suradnju na koju je Koprivnica sprema – poručila je Vladimirov.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio je svima koji institucionalno pomažu da ovo spomen područje živi i stoji kao spomen jednom ružnom vremenu.

– Progoniti ljude na temelju njihove vjere, rase te političkog ili bilo kojeg drugog uvjerenja je pokazatelj ljudske slabosti i izgubljenosti. Svi vidimo koliko je malo potrebno da kotač povijesti ode u nekom neljudskom smjeru. Zato ovim putem apeliram na sve da i dalje čuvamo ovo naše spomen područje jer ono na neki način govori o toleranciji ovoga kraja koji je spreman prihvatiti svoje greške i raditi na tome da se one nikad ne ponove – zaključio je Jakšić.

Podsjetimo, prošle godine na Spomen području Danica postavljene su ploče s 4.348 do sada utvrđenih i evidentiranih imena logoraša koji su bili zatočeni u prvom sabirnom logoru zloglasne Nezavisne države Hrvatske. Od 1981. godine postoji Spomen područje Danica, djelo arhitekta Lenka Pleštine, koje je 2019. godine proglašeno Kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

zatvori