Petak, 17. svibnja 2024.

Draženka Jalšić Ernečić u knjižnici ispričala priču o koprivničkim fotografima i lokalnoj vizualnoj povijesti grada

Viša kustosica povijesti umjetnosti Muzeja grada Koprivnice Draženka Jalšić Ernečić u Knjižnici i čitaonici Fran Galović održala je prvo izlaganje iz predviđenog ciklusa predavanja o fotografiji naziva “Koprivnica, valna duljina povijesti”.

Kako govore u knjižnici, kroz 100 motiva koprivničkih ulica i trgova na fotografijama ispričala je zanimljivu priču o koprivničkim fotografima i lokalnoj vizualnoj povijesti grada.

– Kao primjer su izdvojene serije fotografija Dušana Troboza iz 1908., Ivana Parša iz 1926., Krešimira Tadića iz 1983. te novinske fotografije Marijana Jakupca i Gorana Čičina Mašanskera iz 1996. godine. Publika je imala prilike uživati u virtualnoj šetnji kroz vrijeme i prostor grada, podsjetiti se na blisku prošlost, usporediti ondašnje i sadašnje vizure, doživjeti veliku poplavu iz 1926. godine – objašnjavaju.

Dodaju kako je na primjerima konkretnih fotografija objasnila razliku između fotografije i fotografske slike te metodologiju istraživanja originalnog fotografskog materijala koji je u konačnici doveo do odgovora na pitanje o autorstvu svima nam dobro poznate serije fotografija s motivima bedema koja se često reproducira u literaturi o povijesti Koprivnice.

– Zahvaljujući istraživanjima Draženke Jalšić Ernečić ispostavilo se da je njihov autor profesor Dušan Troboz koji je na staroj gimnaziji predavao kemiju i geografiju, a čiji se inicijali i monogram nalaze ugrebeni na negativima – zaključuju u knjižnici.

zatvori