Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

PRIPREME U TIJEKU Uspostavlja se prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine

U tijeku su organizacijske pripreme za uspostavu prihvatnog centra za područje naše županije u dvorani Srednje škole Koprivnica, koja će tijekom današnjeg dana biti mobilizirana od strane Ravnateljstva civilne zaštite.

Zaključak je to današnje koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije o temi organizacije zbrinjavanja izbjeglica pogođenih ratnim zbivanjima na području Ukrajine.

– Prihvatni centar služit će kao tranzitni prostor predviđen za privremeni prihvat izbjeglica, dakle za 48 sati, na kojemu će im biti osigurana sva potrebna pomoć, hrana, higijenske potrepštine i zdravstvena zaštita. Također će im biti dostupne i usluge prevoditelja te detaljne upute gdje mogu dobiti određenu vrstu pomoći. Za zdravstvenu koordinaciju, trijažu i liječnička dežurstva bit će nadležni timovi županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu. Za potrebe prijevoza na raspolaganju je 30 kombi vozila županijske Vatrogasne zajednice. Daljnji smještaj izbjeglica, nakon isteka 48 sati, koordinira Ravnateljstvo civilne zaštite – objašnjavaju u stožeru.

Dodaju da je Policijska uprava koprivničko-križevačka nadležna za identifikaciju i registraciju izbjeglica, što je osnova za njihov ulazak u Hrvatsku i ostvarivanje daljnjih prava, a navedene aktivnosti obavljat će se na glavnom kolodvoru u Koprivnici, za putnike koji dolaze vlakom, te na graničnom prijelazu Gola za cestovni promet.

– Prema podacima policije, jučer su 34 osobe tranzitirale kroz našu županiju, a sve su imale već ranije dogovoren smještaj izvan naše županije. Trenutno je na području naše županije registrirano 18 izbjeglica, koje se najvećim dijelom nalaze u privatnom smještaju – napominju.

Kažu da je u najavi i dolazak 74 osobe iz Ukrajine, čiji će se smještaj organizirati u hotelu Picok u Đurđevcu, u koordinaciji županijskog stožera i Ravnateljstva civilne zaštite.

– Važno je naglasiti kako su sve sastavnice sustava civilne zaštite pripremljene na sve moguće scenarije te da djeluju koordinirano kako bi se ljudima koji su u potrebi učinkovito i brzo pružila pomoć – ističu.

Stožer je ponovno uputio apel građanima koji su već prihvatili izbjeglice u privatnom smještaju da o tome obavijeste Službu civilne zaštite Koprivnica pozivom na broj 112 kako bi se izvršila evidencija te osigurala sva potrebna pomoć.

zatvori