Srijeda, 24. travnja 2024.

PRATNJA NA PEDIJATRIJI Lončarek: Svi bi trebali imati to pravo; Dr. Devčić: Ograničeni smo zbog izolacija, u obzir se uzimaju i dijagnoze djece

Roditelji koji nisu mogli ostati uz svoju djecu na koprivničkom odjelu pedijatrije svjedoci su štetnosti takvih odluka za djecu i roditelje u smislu dugoročnih posljedica, primarno na psihološko stanje djeteta.

Rekla je to na posljednjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća vijećnica SDP-ova vijećnica Mihaela Lončarek koja je ujedno i uputila apel ravnateljstvu Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek s obzirom na to da je tijekom proteklih nekoliko mjeseci primila više upita i žalbi vezanih uz ostanak roditelja uz svoju djecu.

– Kao majka dvoje male djece, odlučila sam istražiti tu temu. Prema dostupnim informacijama, u bolnicama u susjednim gradovima ostanak uz djecu nije uvjetovan ili je uvjetovan prihvatljivijim pravilima za djecu i roditelje čak i u vrijeme pandemije. U Županijskoj bolnici Čakovec roditelji borave besplatno uz svoju djecu uz potporu bolnice i Međimurske županije, a planira se i izgradnja dodatnih prostora koja će podići standard boravka – naglasila je.

Dodala je kako pedijatrijske organizacije diljem svijeta odavno potiču roditelje u aktivnom sudjelovanju u liječenju djeteta i donošenju odluka u ravnopravnoj suradnji s liječnicima ukoliko to žele. Spomenula je kako postoje i međunarodno priznati pravni dokumenti koji opisuju i navode prava djece tijekom boravka u bolnicama kao što su Povelja o pravima djeteta u bolnici, Lista o pravima djeteta u bolnici i Otavska deklaracija o pravima djeteta na zdravstvenu zaštitu.

– U Hrvatskoj su prava djeteta tijekom hospitalizacije šturo definirana i zaštićena, a uređuju se temeljem Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, koji je najnoviju izmjenu doživio u veljači 2021. godine. Prema novom pravilniku, pravo na 24-satni smještaj uz dijete ima jedan od roditelja ili skrbnik djeteta mlađeg od tri godine te se ostanak uz dijete više ne uvjetuje načinom prehrane, odnosno dojenjem djeteta. Uz to, prema novom pravilniku, pravo na dnevni smještaj uz dijete koji ne uključuje noćenje može koristiti jedna osigurana osoba – jedan od roditelja ili skrbnik djeteta mlađeg od sedam godina ili djeteta s težim smetnjama u razvoju bez obzira na dob – objasnila je Lončarek.

Snimio Tomislav Matijašić.

Postavila je stoga pitanje je li roditeljsko pravo na smještaj uz dijete zajamčeno, a ono što smatra problematičnim jest da je odluka o ostanku roditelja ovisi o liječniku pedijatru koji je u tom trenutku na odjelu.

– Koprivnička pedijatrija ima vrlo dobre i stručne liječnike pedijatre, no isto tako smatram da odluka odlučivanja ostanka roditelja uz dijete u bolnici ne bi trebala biti njima na teret. Kako bi izbjegli daljnje nezadovoljstvo roditelja i ono najvažnije sačuvali psihofizičko zdravlje djece i roditelja, trebali bismo se voditi znanstvenim istraživanjima, deklaracijama o pravima djeteta i na kraju novim pravilnikom – poručila je.

Kazala je i kako je došlo vrijeme da se počne ozbiljno razgovarati o toj temi na državnoj razini i razmisli o novim koracima o pravima djeteta u bolnici, zdravstvenoj zaštiti i ostvarivanju jednakih prava u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, a ne da je navedeno rezultat individualnih odluka odjelnih liječnika.

– Do rješavanja ove tematike na višim tijelima molim nadležno ravnateljstvo bolnice da pokuša naći rješenje koje je svima prihvatljivo i najvažnije u korist djece, jer na kraju koprivnička bolnica ima status “Prijatelj djece”, idemo to i opravdati – zaključila je Lončarek.

Za komentar i objašnjenje kako funkcioniraju ostanci roditelja uz bolesno dijete na odjelu pedijatrije, tko ima pravo ostati, kada i pod kakvim uvjetima te što se sve po tom pitanju planira poduzeti pitali smo ravnatelja bolnice dr. Matu Devčića koji je kazao kako se trenutno na odjelu nalaze četiri majke u pratnji bolesnog djeteta te su još dvije u pratnji djece koja se liječe putem dnevne bolnice odjela za pedijatriju.

– Takva situacija je bila gotovo cijelo vrijeme pandemije. Prednost imaju majke dojilje i majke djece s posebnim potrebama. Ograničavajući čimbenici u smještaju jednog od roditelja uz bolesno dijete su dijagnoze njihove djece, dijagnoze ostale hospitalizirane djece i ograničeni smještajni kapaciteti koji su u trenutnom pandemijskom vremenu još više smanjeni zbog potreba izolacija – objasnio je dr. Devčić.

Ravnatelj je dodao da se podrazumijeva da odluku o prijemu bolesnog djeteta i pratnje donosi liječnik u neposrednom kontaktu s djetetom, a to je službujući pedijatar koji uzima u obzir sve ranije navedene okolnosti u cilju dobrobiti sve trenutno hospitalizirane djece na odjelu pedijatrije.

Snimio Sanjin Bojić.

Tekst su pripremili Adela Zember i Tomislav Matijašić.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori