Utorak, 7. svibnja 2024.

NEZAPOSLENOST U VELJAČI Na birou gotovo 2.000 osoba, najtraženije zanimanje konobar

Krajem veljače na području Koprivničko-križevačke županije evidentirane su 1.924 nezaposlene osobe.

U odnosu na siječanj to je 21 nezaposlena osoba ili 1,1 posto više, dok je u odnosu na veljaču prethodne godine evidentirana 531 nezaposlena osoba ili 21,6 posto manje.

Podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci koji pokazuju da je u odnosu na prethodni mjesec u Đurđevcu i Koprivnici zabilježen rast broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 17 osoba ili 3,2 posto te u Koprivnici za pet osoba ili 0,4 posto, dok je u Križevcima evidentiran pad, i to za jednu osobu ili 0,5 posto.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, ukupno je tijekom veljače izašlo 267 osoba, što je za 24,8 posto više nego u siječnju te za 18,8 posto manje nego u veljači prethodne godine.

S druge strane novoprijavljenih osoba je tijekom veljače bilo 288, što je za 32,6 posto manje nego u siječnju te za 24,7 posto više nego u veljači prethodne godine, od čega izravno iz radnog odnosa dolazi 171 osoba ili 59,4 posto.

Spomenimo i da Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 505 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 0,2 posto manje nego u siječnju te za 25,6 posto više nego u veljači prethodne godine. Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, obrazovanju i trgovini na veliko i na malo.

Najtraženija zanimanja su konobar, odnosno konobarica, prodavač, odnosno prodavačica te radnik, odnosno radnica na proizvodnoj liniji.

zatvori