Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Nemčići izradili vesele keramičke maske i predstavili ih u izlozima koprivničke knjižnice

U izlozima Knjižnice i čitaonice Fran Galović od 1. do 15. ožujka učenici Male koprivničke škole keramike izlagali su vesele maske izrađene od keramike.

Mala koprivnička škola keramike djeluje već 10 godina u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski, a izlažu učenici Mirjam Dolenec, Ela Kežman, Kai Katar Novak, Nino Katar Novak, Greta Lonjak, Jakov Salajpal, Filip Španhel i Rea Štefanić, poručili su iz škole.

– Oblikovanje keramike izazovna je vještina koja objedinjuje kiparske i slikarske tehnike. Učenici se susreću s različitim materijalima i tehnikama dekoracije – podglazurnim i nadglazurnim bojama, oduzimanjem, dodavanjem, urezivanjem, utiskivanjem i na još mnogo drugih načina. Ovaj puta učenici su imali zadatak istražiti različite načine i ishode dekoriranja uradaka kompozicijom oblikovanih komadića svijetle i tamne gline na ravnoj plohi, koju su bojali netransparentnim glazurama kako bi naučili i tu tehniku – objasnili su i dodali kako je mladim umjetnicima poticaj bila umjetnost Kimmyja Cantrella čije kolorističke maske predstavljaju izazov tradicionalnom europskom konceptu ljepote.

U školi su stoga zaključili kako izložene maske malih keramičara sjaje ljepotom u njihovoj dječjoj imperfekciji, dok su učenici u dobi od 10 do 13 godina već vrlo vješti keramičari na ponos njihove mentorice, ravnateljice Gordane Gazdić-Buhanec.

Izvor: Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski
zatvori