Četvrtak, 2. svibnja 2024.

MOBILNOST U OBRTNIČKOJ Jakupec: Stigli su nam učenici iz Švedske, usavršavaju se u području informatike

U Obrtničku školu Koprivnica stigli su učenici iz Švedske koji će steći znanja iz područja informatike te će trotjednu stručnu praksu odraditi u specijaliziranoj tvrtki za popravak elektroničke i komunikacijske opreme.

Rekla je to Dravi.info koordinatorica ove mobilnosti Dubravka Jakupec i dodala da je iz Gimnazije Kristianstad stiglo petero učenika i dvoje nastavnika u pratnji.

– Naša škola je izabrana zbog smjera Informatika i Elektrotehnika odnosno zato što nudimo bogat program gdje se nastavnici kontinuirano stručno educiraju i usavršavaju. Ovdje bih spomenula i projekt “Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji” koji će unaprijediti infrastrukturu naše škole, ali će i osnažiti relevantnost strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta u sektoru elektrotehnike i računalstva s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika – objasnila je Jakupec.

Napomenula je da nastavnici u pratnji u Koprivnici ostaju dva dana dok će učenici ostati tri tjedna.

– Učenike i nastavnike smo ugostili u školi, ravnatelj Zlatko Martić zaželio im je dobrodošlicu i kratko ih upoznao sa školom, ali i planovima vezanima uz projekt “Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji”. Učenici će u narednim tjednima odrađivati i stručnu praksu u STS specijaliziranoj tvrtki za popravak pametnih telefona, tableta, računala i televizora, ali također bit će uključeni u nastavu. Cilj nam je povezati goste s našim učenicima, podijeliti znanje, razmijeniti iskustvo, steći nova poznanstva i prijatelje – objasnila je.

Jakupec je naglasila da je cilj projekta pružiti priliku učenicima iz Švedske za stručnim usavršavanjem u području informatičke i komunikacijske opreme, ali također i razviti komunikaciju i suradnju s njihovom školom kako bi učenici Obrtničke škole Koprivnica otišli k njima na stručno usavršavanje.

– Ključno je ovdje naglasiti i sam razvoj učenika usmjeren motiviranju i osamostaljivanju, razvoju učenikove osobnosti, individualnosti i originalnosti. Svaki projekt je jedinstven i uvijek imamo priliku naučiti nešto novo, vezano uz školstvo, način ili metode rada, razlike u kulturi, običajima i slično. U svakom slučaju jedno veliko ne samo poslovno već i životno iskustvo. Primjerice, uveli smo to da se uz kavu gostima iz Švedske obavezno servira kolač što oni nazivaju fika, a što zapravo označava pauzu za kavu s kolegama, prijateljima, obitelji uz kolač i to bez obzira na to je li riječ o radnom mjestu, kafiću ili kod kuće. Fika je spoj šalice kave, peciva, kolača uz dobro društvo – pojašnjava Jakupec.

Na kraju je spomenula da u ovoj aktivnost, odnosno dolaznoj mobilnosti učenika iz Švedske uz nju, sudjeluje još i školski pedagog Tomislav Terstenjak te nastavnik povijesti Marin Horvat.

zatvori