Utorak, 15. listopada 2024.

Koprivnički muzealci počeli s arheološkim istraživanjima u Novigradu Podravskom

Muzej grada Koprivnice 17. ožujka započeo je novu sezonu arheoloških istraživanja na prostoru Podravine.

Kako su poručili iz koprivničkog muzeja, prvi od nekoliko lokaliteta koje muzealci u 2022. godini planiraju istraživati je Novigrad Podravski – Sveta Klara.

– U literaturi je lokalitet poznat kao mjesto srednjovjekovne crkve Sv. Klare s grobljem oko kojeg se nalazi naselje, a nalazi se na prostoru današnjeg novigradskog groblja. Iako prostor današnjeg groblja nije moguće arheološki istražiti, okolne parcele oko groblja i dalje čuvaju tragove srednjovjekovnog naselja. Svjesna navedene činjenice, ali i značaja samog srednjovjekovnog naselja, poznatog u literaturi kao Komarnica, Općina Novigrad Podravski je u sklopu priprema za širenje postojećeg groblja od Muzeja zatražila provedbu zaštitnih arheoloških iskopavanja – objasnili su.

Cilj cjelokupnog programa koji uključuje terenski rad te postterensku obradu, zaštitu i prezentaciju prikupljenih podataka jest prikupljanje novih znanstvenih podataka koji će doprinijeti razumijevanju razvoja srednjovjekovnog naselja Komarnica, nastavili su.

– Istraživanje u 2022. godini se sastoji od dva djela; prvi je iskopavanje površine od 2.000 metara kvadratnih na kojoj će se samo groblje širiti, dok je drugi provedba probnih arheoloških rovova na dodatnoj površini od 2.500 metara kvadratnih na kojoj se planira urediti okolni prostor oko groblja. Razlog dvaju segmenata radova jest činjenica da se na prostoru na kojem je predviđeno istraživanje površinskim nalazima potvrđeno pružanje srednjovjekovnog naselja, dok se na prostoru gdje će se provoditi probni rovovi ono pretpostavlja – istaknuli su u muzeju.

Spomenuli su i kako se u prvoj fazi radova otvara površina koja će se arheološki istraživati u ovoj godini, dok će se u drugom djelu radova provesti probni rovovi. Do sada je otvorena trećina predviđene površine za istraživanje unutar koje su zabilježeni brojni objekti – otpadne jame, stupovi, polukopani objekti te veći sloj hodne površine naselja čija istraživanje tek predstoji. Temeljem preliminarne datacije ulomaka keramike te se strukture datiraju u vrijeme između razvijenog srednjeg vijeka i početka ranog novog vijeka, odnosno od 13. do 17. stoljeća.

– Predviđeno vrijeme istraživanja jest 20 radnih dana, tj. krajnji rok završetka provedbe iskopavanja je 15. travnja. Vrijednost radova, koji uključuju troškove radnog stroja, provedbu istraživanja te posterenske analize i obradu, iznosi oko 70.000 kuna – zaključili su.

Slušaj uživo
zatvori