Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

KANIŽAJADA LIMAČIJADA Pristigli su radovi iz 14 županija, svečana dodjela bit će u Koprivnici i Zagrebu

Na ovogodišnji nacionalni literarni natječaj Kanižajada Limačijada pristigli su radovi iz čak 14 županija.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, objava rezultata ovogodišnjeg natječaja bit će 2. travnja na Međunarodni dan dječje knjige. Članovi povjerenstva za prosudbu učeničkih radova ove godine su književnik Božidar Prosenjak, književnica Julijana Matanović te predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Goranka Braim Vlahović.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić tom je prilikom pozdravio namjeru organizatora za proširenjem aktivnosti i strukturiranog druženja djece i književnika. Predložio je i značajnije usmjerenje popularizacije književnosti kroz literarno stvaranje, ali i većim stupnjem multidisciplinarnog pristupa suživotom riječi i novih medija.

Kao predstavnica jednog od organizatora, dopredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj istaknula je da je od samoga početka, odnosno od 2016. godine, organiziranja ovog natječaja, jedan od ciljeva bio i upoznavanje dobitnika nagrada, a i šire javnosti, s bogatim književnim krugom Podravine i Hrvatske.

– Namjera je dobitnike nagrada odvesti u Koprivnicu i Đelekovec kako bi upoznali rodni kraj Paje Kanižaja, a vrijedno je vidjeti i rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, Drage Britvića u Pitomači, Božice Jelušić u Đurđevcu, na brjegovima koji okružuju Koprivnicu klet Frana Galovića i Antuna Nemčića Gostovinskog, knjižnicu u kojoj je stolovala Božena Loborec, kuću Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu, Božidara Prosenjaka u Kuzmincu i Mladena Kerstnera u Ludbregu – objasnila je.

Jadranka Jurić, knjižničarka Gimnazije Tituša Brezovačkog iz Zagreba i koordinatorica natječaja od samog početka, iznijela je podatke o dosadašnjem odazivu.

– Dosad je na Kanižajadi sudjelovalo više od 700 učenika iz osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a od 2020. godine natječaj je namijenjen i učenicima hrvatskih osnovnih i srednjih škola u inozemstvu – istaknula je.

Proširenje aktivnosti vezanih uz natječaj Kanižajada Limačijada ne bi bilo moguće bez partnera u mjestu njihova održavanja – Koprivnici. Od ove godine to je Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski koja je zbog višestruke povezanosti s piscem s velikom radošću prihvatila suorganizaciju, odnosno partnerstvo u projektu Kanižijada Limačijada.

Ravnateljica škole Gordana Gazdić Buhanec naglasila je da je Pajo Kanižaj ne samo bio polaznik škole, i to najvažnijeg – prvog razreda, nego je kao lektirni pisac često bio dragi gost na književnim i prijateljskim susretima s učenicima.

– Na njima su učenici uživali u veselim i šaljivim razgovorima sa svojim piscem. U školi je 2016. Matica hrvatska Paji Kanižaju postavila spomen ploču, a ovih dana jedna ulica kraj nove škole na Podolicama u Koprivnici dobit će Kanižajevo ime – objasnila je.

Spomenimo da će se svečana dodjela nagrada odvijati na dvije lokacije, i to 27. svibnja na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ali i u Koprivnici u dvorani Domoljub. Bit će to ujedno i nagovještaj povratka natječaja sredini kojoj pripada i iz koje je ponikao. Nagrađenim učenicima bit će predane vrijedne knjige naših izdavača, ali i simbol Kanižajade, šarmantna leptir mašna koja je bila zaštitni znak Paje Kanižaja. Autorica ove simbolične nagrade je akademska slikarica i skulptorica Marija Vuletić.

zatvori