Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO: VESELI PRAZNICI Osnovnoškolci u knjižnici uživali u tjednu ispunjenom aktivnostima

U Makerspaceu koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović završen je ciklus radionica za osnovnoškolce.

Iz knjižnice su poručili kako su radionice održane u tjednu školskih praznika, a popularizirale su programe i opremu Makerspacea i okupile po 10 sudionika, a što je zbog ograničenja u uvjetima koronavirusa i bio maksimalan broj sudionika. Pet radionica vodili su upravo knjižničari, dodali su.

– Tjedan je započeo radionicom “Što je u računalu?”. Najjednostavniji način za saznati – rastaviti računalo, odnosno pet računala koja se u knjižnici više ne koriste i naučiti prepoznati dijelove računala. Radionica “Kreiraj svog eko-robota” uključila je izradu robota od elektroničkog i ostalog otpada, a svaki je dobio svoje ime ispisano programiranjem micro:bita. Na radionici stop motiona polaznici su naučili koristiti ovaj zabavni alat/aplikaciju na mobitelu i tabletu, osmislili su priču i dali joj život putem animacije – objasnili su.

Uz to, mali polaznici na 3D printanju naučili su kako pripremiti 3D printer za rad, gdje pronaći modele za ispis, na koji način ih pravilno pripremiti za printanje i u kojem formatu se ispisuje model, a odabrani i pripremljeni modeli isprintani su naknadno i svakog polaznika u knjižnici je dočekao predmet na kojem je radio. Na radionici “Igre kodiranja: mali arhitekti” polaznici su radili simpatične robote koristeći alat Strawbees.

– Osim igre i zabave, svaka radionica omogućila je polaznicima stjecanje novih znanja
i vještina uz razvijanje vlastite kreativnosti. Podsjećamo da je sva oprema Makerspacea dostupna za korištenje uz prethodnu najavu svaki radni dan od 12 do 15 sati – zaključili su u knjižnici.

zatvori