Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO U Virju održana konferencija o demografskoj revitalizaciji, načelnik Perok: Kroz razne mjere radimo sve što možemo da zaustavimo negativan trend

Središnji državni ured za demografiju i mlade danas je u partnerstvu s Općinom Virje održao konferenciju naziva “Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Koprivničko-križevačke županije”.

Gledajući negativne, ali i pozitivne trendove, povoda za održavanje konferencije ovakvog tipa u našoj županiji i Virju svakako ima, što je istaknuo i općinski načelnik Mirko Perok.

– Nismo zadovoljni rezultatima popisa stanovništva, pokazali su da smo izgubili oko 18 posto stanovnika općine. Ipak, zadnjih godina kroz razne demografske mjere radimo sve što možemo da bi se taj trend zaustavio. Ima i odlazaka u inozemstvo, no riječ je prije svega o starenju domaćinstva. Fokusiramo se na dvije mjere – jedna je mjera za djecu od rođenja pa do završetka školovanja, a druga je potpora mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja. Za ove dvije mjere godišnje izdvajamo više od četiri milijuna kuna – objasnio je Perok.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodao je kako je Općina prije šest godina izgradila vrtić sa sobom rezerve, dok će se ove godine nadograditi još dvije sobe jer su potrebe takve. Naravno, napretka nema bez suradnje jedinica lokalne samouprave i države, dodao je.

– Današnji dan je bio prilika za suradnju. Dobili smo nova iskustva i saznanja koja ćemo pokušati ugraditi i osmisliti nove mjere koje bi poboljšale demografsku sliku općine Virje – naglasio je.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić detaljnije se osvrnula na prve rezultate popisa stanovništva koji su pokazali kako je Koprivničko-križevačka županija izgubila oko 12 posto stanovništva.

– Dio stanovnika smo i u ovoj županiji izgubili negativnim prirodnim trendovima, dok je dio otišao u inozemstvo. Dio stanovnika se vratio, no to je oko 1.300 stanovnika, dok ih je u inozemstvo iz ove županije otišlo oko 4.000. To nam sve govori da moramo puno raditi kako bismo poboljšali demografsku sliku županije i Hrvatske. S druge strane, vidimo da se lokalne i regionalne jedinice kroz razne mjere doista trude kako bi na svim razinama poboljšale kvalitetu života u svojoj sredini – kazala je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenula je tako potporu za novorođeno dijete, ali i razne potpore za vrtiće kojima se smanjuje njihova cijena kako bi bila prihvatljivija roditeljima.

– Upravo smo tu prepoznali mogućnost da na nacionalnoj razini pomognemo, ta se potpora pokazala kao jedna od boljih po pitanju održavanja predškolske djelatnosti. Općinama od prve do četvrte kategorije razvijenosti dajemo potporu od 500 kuna po djetetu, jedan takav natječaj je upravo završen. Zgodan podatak je da je 2019. godine, kada smo počeli s potporom, iz ove županije bilo prijavljeno svega sedam općina, a danas ih je 16 i taj se broj povećava. Te potpore širimo i na gradove od prve do četvrte kategorije, ali uzimamo u obzir i razvijenija područja. Roditeljima je najbitnije da usklade svoj posao i obiteljski život, a da su njihova djeca na sigurnom i imaju kvalitetan odgoj i obrazovanje – poručila je i također podsjetila na važnost povezivanja na lokalnoj i državnoj razini.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić osvrnuo se pak na sve projekte koji se trenutno provode u županiji kako bi mlade obitelji ovdje i ostale, odnosno kako bi im se osigurao kvalitetan predškolski odgoj, dobro osnovnoškolsko obrazovanje i dostupnost srednjoškolskog, ali i siguran posao.

– Nadležnost Županije je osnovnoškolstvo, traje veliki investicijski ciklus, odnosno izgradnja pet sportskih dvorana, priprema se i projektna dokumentacija za nadogradnju škola za jednosmjensku nastavu i gradnja Centra kompetentnosti – zaključio je Ljubić.

Snimio Tomislav Matijašić.

S obzirom na to da je opći cilj konferencije bio razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse, odnosno probleme i moguća rješenja, održane su i panel rasprave. Krešimir Ivanda ispred Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je tako predavanje na temu “Demografska održivost općina i gradova u Republici Hrvatskoj”, Ivan Čipin ispred iste je katedre održao predavanje “Sličnosti i razlike u dobno-spolnoj strukturi po županijama – preliminarna analiza iz popisa 2021.”, dok je Borna Jurčević ispred Hrvatskog instituta za migracije i integracije održao predavanje “Kako prepoznati javne pozive i ostale natječaje poput EU fondova koji mogu unaprijediti usluge i poslovanje vaše institucije”.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave potom su održali raspravu o primjerima dobre prakse, izazovima i financiranju. Raspravi su prisustvovali koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski i načelnik Općine Virje Mirko Perok.

zatvori