Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO U povodu Svjetskog dana šuma predstavljena knjiga za djecu i održana akcija sadnje hrasta lužnjaka

“Zagonetni tragovi” naziv je nove knjige za djecu autora Josipa Petrlića Pjera i Roberta Mlinarca koja je povodom Svjetskog dana šuma predstavljena danas u prostorijama Uprave šuma Koprivnica.

Kako je to rekao Josip Petrlić Pjer, knjiga je rezultat krasne suradnje Hrvatskih šuma i Hrvatskog šumarskog društva s dvojicom pisaca.

– Ja se već barem 45 godina trudim da iz šume izvadim ono što nije dobro i što tamo ne bi trebalo biti. Kod prve suradnje prošle godine pružila mi se prilika da se književno izrazim te da tako pridonesem očuvanju ne samo šume, već cjelokupnog okoliša. Prva knjiga je bila “Priče iz šuma”, a u ovoj smo dali nešto sasvim drugo – htjeli smo utjecati na djecu i ljude, ali ne iz pozicije da nešto ne smiju ili moraju. Priče su vrlo zanimljivog naziva poput “Vjeverica i crveni kaput”, koncipirane su na način da čitatelj sam uoči što nije u redu, a ne da mu mi nešto zabranjujemo – objasnio je.

Pošto je riječ o knjizi za djecu važne su i ilustracije, nastavio je, a ovoga puta naslikala ih je magistra umjetnosti Sanela Đurinec Raič, dok je knjiga tiskana od bezdrvnog papira. Uz to, suautor Robert Mlinarec napisao je zaseban dio priče o svim učesnicima šume – planinarima, šumarima, šetačima i izviđačima te je dao presjek kako se oni u šumi trebaju ponašati.

Marina Juratović, predsjednica Hrvatskog šumarskog društva ogranka Koprivnica, nastavila je kako su šume uz vodu naš najvažniji prirodni resurs, a šumarski kadrovi pokušavaju šumarsku struku približiti široj javnosti.

– Najvažnije je šumarstvo i šume približiti djeci, važno ih je od najranijeg djetinjstva poučavati koliko je šuma važna i koliko je to naše nacionalno blago – istaknula je i otkrila kako društvo provodi i projekt u školama i vrtićima kroz koje djeci približava šume.

Ipak, šume i životinje je najmlađima ponekad teško objasniti, no to će im olakšati upravo nova knjiga, spomenula je.

– Ona nam je daleko najveća pomoć od svih dosad korištenih knjiga. Na duhovit i jednostavan način djeci približava šumu uz našu dodatnu stručnu pomoć. Svaka pripovijetka šalje poruku, svaka je izuzetno edukativna, govori nam i o tome da je šuma zelena tvornica i da u njoj vrijede drugačija pravila. Mi smo u šumi gosti – kazala je.

Spomenimo i da je današnje predstavljanje knjige bilo tek jedna od akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma. Naime, suradnjom društva i HGSS-a u šumskom predjelu Zovje nedaleko Piškornice održana je akcija sadnje hrasta lužnjaka.

– Akcijom nastavljamo zajedničku suradnju i obilježavamo taj dan. 6. travnja u Galeriji Mijo Kovačić održat će se i predstavljanje knjige Zvonimira Ištvana o 65 godina postajanja društva – otkrila je.

Marko Šašek ispred Odjela za proizvodnju i uzgajanje šuma objasnio je detalje akcije sadnje.

– Posadili smo 6.000 sadnica hrasta lužnjaka na površini od jednog hektra, samim time svaki od sudionika dobio je zadatak da stručno i pravilno posadi više šumskih sadnica. Postupak se odvijao na način da se iskopala jamica, biljka se stavila u tlo i dobro se ugazila rahlom zemljom. Bilo bi idealno da tijekom vikenda padne i kiša pa da početkom vegetacije biljke prolistaju – zaključio je.

Spomenimo i da su članovi HGSS-a dronom Hrvatskih šuma iz zraka fotografirali akciju.

zatvori