Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO U Podravinu jutros stigle 73 izbjeglice iz Ukrajine, Ljubić: Radi se većinom o majkama s djecom, pružena im je adekvatna pomoć

U tijeku su organizacijske pripreme za uspostavu prihvatnog centra za izbjeglice iz Ukrajine za područje naše županije u dvorani Srednje škole Koprivnica, koja će biti mobilizirana od strane Ravnateljstva civilne zaštite. Rezervni centar bit će onaj u školskoj dvorani u Goli.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

– Nacionalni stožer će prema procjeni mobilizirati prostor dvorane Srednje škole Koprivnica, predviđeni kapacitet je 80 ležaja, a prihvatni centar je zamišljen na način da u njemu izbjeglice borave maksimalno 48 sati, nakon toga se za njih mora naći adekvatniji i pristojniji smještaj – istaknuo je Ljubić i naglasio kako će im u prihvatnom centru biti osigurana hrana, higijenske potrepštine i zdravstvena zaštita.

Također će im biti dostupne i usluge prevoditelja te detaljne upute gdje mogu dobiti određenu vrstu pomoći. Za zdravstvenu koordinaciju, trijažu i liječnička dežurstva bit će nadležni timovi županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu. Za potrebe prijevoza na raspolaganju je 30 kombi vozila županijske Vatrogasne zajednice. Daljnji smještaj izbjeglica, nakon isteka 48 sati, koordinira Ravnateljstvo civilne zaštite.

Spomenimo da je Policijska uprava koprivničko-križevačka nadležna za identifikaciju i registraciju izbjeglica, što je osnova za njihov ulazak u Hrvatsku i ostvarivanje daljnjih prava. Navedene aktivnosti obavljat će se na glavnom kolodvoru u Koprivnici za putnike koji dolaze vlakom, te na graničnom prijelazu Gola za cestovni promet, nastavio je načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslav Puž.

– U ovih tjedan dana smo zabilježili 108 ulazaka i to su uglavnom bile izbjeglice u tranzitu koje su imale osiguran smještaj na području Hrvatske, bilo službeni ili privatni. Nakon registracije i predaje letaka gdje im se na ukrajinskom jeziku pružaju sve informacije upućene su prema svojim krajnjim destinacijama – objasnio je.

Ljubić je tako naglasio da su jutros u Đurđevac u Hotel Picok stigle 73 izbjeglice, većinom majke s djecom.

– Izbjeglice su prihvaćene, prema protokolu je napravljena medicinska trijaža, a detektirane su one osobe koje imaju zdravstvene poteškoće. Tri osobe stigle su pozitivne na koronavirus i u izolaciji su. Ostali su u fazi pregleda, jedno je dijete imalo medicinskih smetnji te je s majkom odvezeno na Odjel pedijatrije Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek gdje mu je pružena pomoć i vraćeni su u Đurđevac. Pristigle izbjeglice su strašno iscrpljene i umorne, dali smo im vrijeme da se smjeste u sobe i odmore – kazao je. Uz 73 osobe smještene u hotelu u Đurđevcu, na području županije trenutno se nalazi još 21 osoba u privatnim smještajima.

Dodajmo i da je Ljubić uputio apel sugrađanima koji žele pomoći.

– Apeliramo na građane koji žele prihvatiti izbjeglice da to rade sustavno i organizirano i da se mailom ili telefonom prijave hitnoj službi 112 kako bi ih se evidentiralo i dogovorilo o daljnjim detaljima. Imamo dosta upita, naši sugrađani su plemeniti i žele pomoći, svatko sukladno svojim mogućnostima – zaključio je.

Spomenimo da se prisutnima obratio i voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić koji je apelirao na govornike ukrajinskog ili ruskog jezika da se jave žurnim službama kako bi uspjeli uspostaviti lakšu komunikaciju s pristiglim izbjeglicama.

Tekst pripremili Adela Zember i Tomislav Matijašić.

zatvori