Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Radići zavirili u svijet viteštva

Kako bi aktualizirali gradivo hrvatskog jezika, učenici 7. a i 7. c razreda Osnovne škole Braća Radić zajedno s učiteljicom Ines Vađunec bavili su se temom viteštva.

Učenici su raspravljali o tome tko su bili vitezovi, kako su bili odjeveni, čime su se bavili, njihovom položaju te o viteškim turnirima.

– Učenici su pokazali zavidna znanja o kralju Arthuru i vitezovima Okruglog stola te najpoznatijem maču svih vremena Excaliburu, a iznosili su svoja mišljenja o tome što danas znači živjeti hrabro i pošteno te koje bismo viteške vrline trebali usvojiti i njegovati. Na kraju su izrađivali viteški kodeks ponašanja – objasnila je Vađunec.

Osim toga, ugostili su nastavnika i renesansnog viteza Antonija Stipana koji redovito sudjeluje na svim događanjima vezanima uz organizaciju koprivničkog Renesansnog festivala te je stalni gost na brojnim srednjovjekovnim događanjima.

– Nastavnik Stipan je zainteresiranim i oduševljenim učenicima pokazao srednjovjekovna odijela i oružje. Uz svaki je izložak ispričao zanimljivu priču o njemu, tko ga je koristio i u kojem povijesnom razdoblju te je demonstrirao na koji se način upotrebljavaju. Učenici su imali brojna pitanja pa nam jedan školski sat nije bio dovoljan za sve njih – zaključila je.

Dodajmo kako će ovaj mali projekt završiti likovnim radovima na temu viteštva koje će učenici izrađivati na satu likovne kulture gdje će se slikati vitezovi, a izrađivat će se razredni štitovi i zastave.

zatvori