Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

FOTO: ODRŽANA KULINARSKA AKADEMIJA Labazan: Kopriva je dugo vremena smatrana običnim ‘dračom’, a danas je postala in

U Obrtničkoj školi Koprivnica jučer je održana prva Koprivina kulinarska akademija.

Kako su poručili iz Grada Koprivnice, događanje je održano u suradnji ove koprivničke škole i Turističke zajednice grada Koprivnice, a cilj je bio upoznati ugostitelje, OPG-ove, udruge žena te učenike drugih razreda smjerova kuhar, slastičar i konobar sa svim mogućnostima i blagodatima koje pruža kopriva.

Radionicu su održale mentorice Nikolina Lončar i Mirjana Šeb-Čižmešija, pri čemu su prezentirale procese termičke obrade koprive kao i sljubljivanje koprive s raznim namirnicama te drugim gastro elementima. Da je kopriva zaista sve popularnija potvrdila je pritom koprivnička obrtnica Mirjana Šeb-Čižmešija.

– Kopriva je postala toliko poznata i prihvaćena da svako može pronaći svoje mjesto na tržištu. Govorim to iz vlastitog primjera. Naime, sa svojom sam tjesteninom trenutno čak više prisutna u inozemstvu. Mogu spomenuti Austriju, konkretno Villach gdje sam prošle godine održala prezentaciju nakon čega su vlasnici jednog restorana prihvatili ideju te ju uvrstili na jelovnik. Isto tako, u Zagrebu postoji nekoliko objekata gdje se tjestenina s koprivom dobro prodaje – naglasila je.

Direktor gradske turističke zajednice Renato Labazan kazao je pak kako je priča o koprivi započeta još prije 20 godina, a sada pokazuje svoj potencijal.

– Možda ne ide tempom koji smo očekivali na početku, ali priča se zakotrljala. Kopriva je dugo vremena bila smatrana običnim “dračom” ili korovom, a danas se koristi u prehrani i postala je in. Popularna je ne samo u Koprivnici, nego i puno šire – naglasio je.

Radionici je prisustvovao i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Naša turistička zajednica pokrenula je još jednu novu inicijativu koja je zapravo samo nastavak svega onoga što se već godinama radi oko kopriva. Imamo još puno toga za pokazati čime se možemo podičiti, što na neki način može oplemeniti našu materijalnu baštinu, ali i proširiti turističku ponudu – zaključio je.

U Gradu dodaju i kako je jedan od ciljeva radionice bio da ugostitelji i vlasnici obrta i OPG-ova implementiraju novostečena kulinarska znanja u svoju redovnu ponudu jela od koprive. Titulom “Nettle star” prigodno su nagrađeni svi sudionici radionice.

zatvori