Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Kristina Lukačević biciklom juri izazovnim brdskim stazama: Iako ih je malo, sve žene u ovom sportu su vrhunske

Međunarodni je dan žena, dan kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća i prava žena.

Upravo je Kristina Lukačević jedna od žena koje se mogu dičiti izuzetnim sportskim uspjesima. Naime, tijekom dugogodišnjeg bavljenja biciklizmom ova 44-godišnjakinja osvojila je i nekoliko važnih nagrada, od kojih se ističe naslov nacionalne prvakinje, odnosno viceprvakinje.

– Najveći uspjeh u karijeri mi je naslov nacionalne prvakinje u brdskom biciklizmu u disciplini maraton za 2019. godinu osvojen u Istri te osvojeno treće mjesto u kategoriji mix s partnerom Tomislavom Katalenićem na međunarodnoj etapnoj utrci 4Islands. Riječ je o izuzetno teškoj utrci u trajanju od pet dana na našim jadranskim otocima Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Uz to, u cestovnom biciklizmu osvojila sam naslov viceprvakinje Hrvatske u usponu na Učku 2020. godine. Ono što želim posebno naglasiti je ponos i zadovoljstvo koje osjećam što sam dio priče ženskog brdskog biciklizma i što sam u društvu s tako velikim i sjajnim ženama. Najljepše je što nakon utrka sve završava zagrljajem i čestitkama boljim suparnicama, izuzetan je fair play kod žena – objašnjava Lukačević.

Spomenimo i da se Lukačević, inače članica koprivničkog Biciklističkog kluba Rotor, biciklizmom počela baviti nakon rođenja kćeri Ive prije sedam godina.

– Počela sam zbog čiste rekreacije koja je prerasla u ozbiljno bavljenje biciklizmom kao sportom. Naime, vrlo brzo sam uočila da sam u ovom sportu dosta dobra, a sam sport nabijen je dozom adrenalina i stvara ovisnost – ističe.

Iako u ovome trenu nije potpuno aktivna na utrkama, i dalje svakodnevno trenira.

– S obzirom na to da se bavim brdskim biciklizmom, odnosno disciplinom maraton u kojoj utrke traju od četiri do pet sati visokog iscrpljujućeg intenziteta treninzi se odvijaju svaki dan, a ulovi se tek jedan dan odmora tjedno. Kod kuće se rade istezanja, vježbe za stabilizaciju trupa, biciklistička joga i rijetko trening na trenažeru, u dvorani za vježbanje provode se individualni treninzi snage i izdržljivosti, na cesti se treniraju snaga i izdržljivost na cestovnom biciklu, a sve kako bismo bili spremni provoditi treninge u prirodi na brdskom biciklu. Dakle, puno je rada sa strane da bismo kvalitetno i spretno brzo vozili brdski bicikl po zahtjevnoj podlozi – tvrdi.

Ustupila Kristina Lukačević.

Napominje i kako nije lako uskladiti rekreativne i svakodnevne obiteljske obaveze, a prije svega je potrebno veliko razumijevanje partnera. Ipak, ako sve posložite, ništa nije problem i nađe se vremena za obitelj, nastavlja Lukačević i dodaje kako joj je upravo obitelj najveća podrška.

– Bez podrške obitelji nemoguće je uspjeti u bilo kojem sportu, pa tako i u biciklizmu. Prije svega tu su tehnički sofisticirani rekviziti – bicikli koje je nakon svakog treninga potrebno očistiti i pripremiti za iduću vožnju gdje je suprugova uloga vrlo bitna. Zatim prehrana prilagođena sportašu te obavezan odmor koji je sastavni dio priprema. Na utrkama bez tehničke podrške ne možete ostvariti vrhunski rezultat i kontinuitet dobrih rezultata jer su utrke većinom u Istri ili Dalmaciji na kamenu i kozjim, odnosno pastirskim stazama. Riječ je o vrlo zahtjevnom i opasnom terenu. Priprema bicikla za takav teren je vrlo bitna, kao i pratnja na feed zonama – napominje.

Upozorava nas i kako je u hrvatskom biciklizmu žena mnogo manje nego muškaraca.

– Bicikl treba stalno održavati i usavršavati, muškarci su tu u prednosti. Ženama je teško i dolaziti na utrke bez nečije pomoći. Radi se i o vrlo dugim teškim treninzima, opasnim terenima, padovima i ozljedama koji su sastavni dio ovog sporta. Biciklizam je dosta zahtjevan i prilično skup, a financiranje je iz vlastitih sredstava. Žene u ovom sportu su sve vrhunske i ima ih malo, razlog je opasnost i težina sporta te veliko odricanje – poručuje Lukačević.

Spomenimo i da se Lukačević, nažalost, tijekom bavljenja ovim sportom susrela i s ponekim negativnim kritikama, no samo od strane onih koji nikad ozbiljno nisu probali voziti bicikl, bilo cestovni ili brdski.

– Oni koji su to probali imaju veliki respekt i divljenje kad vide ženu, vrlo su fer i susretljivi jer znaju koliko vještine, snage, izdržljivosti i odricanja treba za taj sport. Kao i u svemu u životu netko vas mora uvesti, na pravi način vam otkriti čari sporta kojim se želite baviti i ono najbitnije, a kako je i mene savjetovao moj trener, opustiti se i uživati u onome što radite. Tek kad uživaš onda ćeš imati i najbolje rezultate. Potražite nekoga tko će vas uputiti na pravi način – savjetuje.

Jasno je da je biciklizam fizički izrazito težak sport, a Lukačević je otkrila što ju motivira da zapne i u najtežim trenucima.

– Budući da su treninzi dugi, teški i zahtjevni, psihički ste već izuzetno spremni. U takvim trenucima crpite mentalnu snagu koju nosite u sebi, inače se ne možete baviti ovim sportom. Kažu da je sve u glavi, ako niste posložili stvari teško ćete postići dobar rezultat – zaključuje.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori