Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Koren potpisao ugovor za javni linijski prijevoz: Građanima na raspolaganju 79 autobusnih linija i popusti za umirovljenike, učenike, studente i radnike

Ugovor o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu koji na snagu stupa u utorak i sa sobom donosi 79 autobusnih linija i popuste za umirovljenike, učenike, studente i radnike, potpisan je danas.

Ugovor na dvije godine, potpisan je između župana Darka Korena i četiri prijevoznika koji djeluju na prostoru županije, a to su Čazmatrans Promet, Autoprijevoznik Željko Šubić, Podravina express tours te Autoprijevoznički obrt Škriljak.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora kojim je omogućen učinkovitiji i povoljniji prijevoz stanovnika naše županije.

– Na ovom projektu se radi skoro dvije godine, a nastao je kao inicijativa Hrvatske zajednice županija. Među prvima smo ušli u takav projekt kojim će se subvencionirati prijevoz putnika. Naša je Županija svih ovih godina kroz subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca s oko četiri milijuna kuna godišnje značajno pomagala kućnim budžetima školaraca te posredno potpomagala poslovanje autoprijevoznika koji bi teško poslovali bez tog segmenta prijevoza. Kroz ovaj novi model, javni će se prijevoz i dodatno unaprijediti, optimizirati i postat će još funkcionalniji na zadovoljstvo svih stanovnika županije. Trenutno imamo 79 autobusnih linija od čega je 44 županijskih i 26 međužupanijskih te četiri prijevoznika. Osim uvođenja novih i vraćanja starih linija, uveli smo i dodatne beneficije za određene društvene skupine kao što su umirovljenici ili radnici. Uvodi se i subvencioniranje radničkih, studentskih i učeničkih karti – studenti će plaćati 20 posto od pune cijene kao i umirovljenici, dok će radnici plaćati 80 posto od pune cijene karte – naglasio je Koren.

Dodao je kako će prema Odluci Vlade županijama biti dodijeljena sredstva za uspostavu javnog linijskog prijevoza prema broju stanovnika i linija, a u našem slučaju riječ je o projektu u ukupnom iznosu od 22 milijuna kuna pri čemu Županija sudjeluje s 5,5 milijuna kuna, a država s 16,5 milijuna kuna.

Damir Pavlović, direktor tvrtke Čazmatrans Promet, naglasio je da nakon današnjeg dana više ništa neće biti isto jer se radi o važnoj stvari za stanovnike i korisnike javnog prijevoza, ali i za prijevoznike.

– U zadnje dvije godine bilježimo pad broja putnika, kao i radnih mjesta, a ljudi kupuju osobne automobile. Pomoću nove mreže javnog prijevoza svatko će od stanovnika, bilo da se radi o učenicima, studentima, radnicima ili umirovljenicima biti u mogućnosti doći iz svog mjesta u centar grada – poručio je Pavlović.

Željko Pintar, predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije, nastavio je kako će zbog navedene inicijative umirovljenici biti sretni i vrlo zahvalni, jer jedva preživljavaju u ovakvim teškim vremenima u kojima cijene idu u nebo, rastu cijene energenata i dolazi do inflacije.

– Prosječna mirovina hrvatskih umirovljenika iznosi 36 posto od prosječne plaće, što iznosi 2.650 kuna, a da ne spominjemo i manje mirovine. Do sada smo odradili puno dobrih stvari sa Županijom kao što je subvencioniranje umirovljenika za smještaj u domove ili uvođenje gerontološke službe, stoga sam siguran kako će i ovakva inicijativa proći jednako dobro – objasnio je Pintar.

Dodajmo kako će linije biti objavljenje na mrežnim stranicama Županije s voznim redom i cjenicima, a jednako tako i kod svih prijevoznika kao i na kolodvorima i ostalim stajalištima.

zatvori