Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Irena Kovačić na Prazniku cvijeća u Splitu: Posao cvjećara nije lak ni jednostavan, ali je istovremeno najljepši na svijetu

Irena Kovačić, predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, sudjeluje u Splitu na 45. Prazniku cvijeća naziva “Europa cvita usrid Splita”.

Manifestaciju koju organizira Udruženje obrtnika Split Kovačić posjećuje već više od 10 godina, a do sada je nastupala kao izlagač ispred Udruženja obrtnika Koprivnica, zatim tri godine kao natjecateljica kada su se održavala međunarodna natjecanja te od 2019. godine kao organizatorica državnog natjecanja.

Praznik cvijeća se nakon dvije godine pauze zbog pandemije održava u Podrumima Dioklecijanove palače, a kako je to Kovačić naglasila prilikom svog govora, prostor možda nije primjeren za održavanje ovakvih događaja, ali cvjećari su naučili svakodnevno raditi u ovakvim uvjetima.

– Uvijek se trudimo da uvjeti u kojima radimo više odgovaraju cvijeću nego cvjećarima kako bi cvijeće što duže sačuvalo ljepotu i svježinu. Kao da su graditelji ovih Dioklecijanovih podruma znali, napravili su idealne prostore za ovakve manifestacije. Sinergija starog kamena i cvjetnih aranžmana ostavlja nas bez daha – poručila je.

Oštećene, izranjavane ruke, iskrivljena kralježnica, uglavnom prekovremeni rad nešto je s čime se cvjećari susreću, nastavila je.

– Nije lako ni jednostavno, ali je istovremeno najljepši posao na svijetu. Ovaj posao ne možete raditi ako ga ne volite. Da bi bili uspješni, morate u svaku kreaciju ugraditi dio svoje duše ma o kakvoj prigodi se radilo. Sa svojim mušterijama proživljavamo sve njihove životne situacije od sretnih do onih najbolnijih. Uz ovaj ljepši dio našeg posla, mi se kao i drugi obrtnici nosimo s brojnim problemima i sastavni dio smo ukupnog obrtništva. Sve ove krize, od pandemije, inflacije pa i rat u Ukrajini, odražavaju se i na naše poslovanje. U kriznim vremenima izgleda da se najlakše odreći cvijeća pa nam svakodnevica postane još malo ružnija jer bi je cvijeće ipak malo uljepšalo. U kriznim situacijama naše usluge se koriste samo kad je to čista nužda – naglasila je i dodala kako cvjećari muku muče i s drugim problemima poput nedostatka kvalificirane radne snage, sivom ekonomijom i prodajom cvijeća “na svakom koraku, pa čak i na kioscima”.

Upravo je zbog navedenog Kovačić došla na ideju organizacije kongresa ili sličnog događanja s obzirom na to da se velik broj cvjećara okupio na jednom mjestu.

– Donijeli smo odluku da to bude Prvi forum sekcije cvjećara HOK-a. Tako smo za sve sudionike koji su se prijavili održali višesatnu prezentaciju koju je radio poljski floral designer Tomasz Max Kuczynski, a potom je uslijedio i forum. Prezentaciji i forumu prisustvovalo je 100-tinjak posjetitelja i cvjećara – objasnila je i dodala kako su forum i prezentaciju iz Koprivnice posjetili Helena Hraščanec i Tihomir Košćak.

Spomenimo da je tijekom manifestacije Simon Ogrizek, predsjednik Cvjetne organizacije FLORINT, napravio projekt, odnosno dizajn cvjetnih instalacija kojim je popunio Dioklecijanove podrume gdje je kroz zajedničku radionicu uključio hrvatske cvjećare i kolege iz Danske, Poljske, Mađarske i Slovenije da su zajedno sudjelovali u izradi projekta. U izradi je sudjelovala i Kovačić.

zatvori